2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

10 tény a vadnyugatról

2013. december 13. 09:08

1. Az Egyesült Államok délnyugati határvidékének a 19. század második felében virágzó, kietlen tájakkal szegélyezett, férfias világa Vadnyugat néven vált az amerikai identitás részévé.

2. A 19. század közepén a délnyugati államok tevéket importáltak Egyiptomból, mivel úgy gondolták, katonai és közlekedési szempontból is hasznosak lehetnek a sivatagos környezetben.

3. A Vadnyugaton különös orvosi módszerek voltak szokásban. A kanyarós gyerekkel sült egeret etettek, fülgyulladás estén meleg vizeletet csepegtettek a fülbe, a terpentint pedig szinte minden ellen alkalmazták.

4. A nőhiány miatt a férfiak gyakran indián nőket vettek el, akikért a szülőknek takarókat adtak cserébe. Az előnytelen külsejű lányokért csak öt, a legszebbekért viszont már ötven takaró járt.

5. A Vadnyugaton virágzott a prostitúció. A „préri nimfái” a népesség növekedésével jól jártak, 1880-ban ugyanis akár 300 dollárt is megkereshettek, míg egy hivatalnoki fizetés 65 dollár volt.

6. Bár a westernfilmekben a cowboyokat mindig fehérként ábrázolják, valójában mintegy harmaduk mexikói vagy fekete volt.

7. Barack Obama és a Vadnyugat egyik leghíresebb fegyverforgatója, Vad Bill Hickok távoli rokonok.

8. Az indiánháborúk hőse, a saját élményeit feldolgozó vadnyugati show-jával egész Amerikát és Európát bejáró bölényvadász, Buffalo Bill a világ egyik legnépszerűbb híressége volt a 19-20. század fordulóján.

9. Az európai körútjukon Buffalo Bill Vadnyugatot megidéző társulatával tartó mesterlövész, Anne Oakley II. Vilmos német császár szájából saját kérésére lőtte ki a cigarettát.

10. A bank- és vonatrablásairól ismert bandavezér, Jesse James egy idő után minden rablását követően egy ártatlanságát bizonygató levelet írt a Kansas City Times-nak, így elterjedt róla a törvénytisztelő déli hős mítosza.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár