2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Öt bámulatos régészeti felfedezés a Szentföldről

2013. november 11. 10:31

Jézus hajója

Jézus hajóját, azat a Galileai hajót 1986-ban, a Galileai-tenger sárrétege alatt találta meg két szerencsés halász. Az amatőr történész testvérpár a vízszint drasztikus csökkenése után fedezte fel a roncsot, majd a felfedezésről értesítették az Izraeli Régészeti Hatóságot. A régészeti munkálatok tizenkét napon át tartottak, s közben éjjel-nappal őrizni kellett a leletet, mert olyan szóbeszédek kaptak lábra, hogy a hajó tele van arannyal.

Miután sikerült kiszabadítani a sár fogságából, a hajót egy kémiai fürdőbe helyezték, s csak hét év után mutatták meg a nagyközönségnek. A ladik 8 méter hosszú, 2,2 méter széles és 1,2 méter magas; a feltételezések szerint halászásra és szállításra egyaránt alkalmas volt, s akár egyszerre 15 ember is tartózkodhatott rajta.

A radiokarbonos vizsgálatok a hajót i.e. 40-re (plusz-mínusz 80 év) datálták, a ladikon talált szegek és kézművestermékek pedig i.e. 50- i.sz. 50 közé helyezik – ahogy a hajótörzs technikája is ezt támasztja alá. Bár semmilyen bizonyíték nincs arra, hogy valóban Jézus utazott vele, elgondolkodtató, hogy a Megváltó akkoriban a Galileai-tenger mentén élt, a hajózás pedig fontos szerepet játszott életében és tanításában.

A keresztények számára azért is volt fontos a ladik megtalálása, mert az evangéliumok szerint Jézus első tanítványai halászok voltak, Isten fia pedig a hajó tetejéről intézte beszédeit hallgatóságához. A zsidók pedig testközelből szemlélhették meg, milyen típusú hajó szolgált az i.sz. 1. században a halászathoz és a közlekedéshez a Galileai-tengeren, hiszen addig csak a római szerzők, a bibliai leírások és a mozaikok révén volt fogalmuk erről.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár