2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Elárverezték Custer tábornok zászlaját

2010. december 12. 14:10 MTI

Egy darab amerikai történelem került kalapács alá: 2,2 millió dollárért (462,7 millió forintért) cserélt gazdát az a zászló, amellyel George Custer tábornok 1876-ben végzetes csatára indult Little Boghornnál.

A New York-i Sotheby's aukciósházban új tulajdonosra talált történelmi ereklyét eddig egy detroiti múzeumban őrizték. Az eladási ár azonban alulmúlta a várakozásokat: az aukciós ház korábban úgy vélte, a zászló értéke elérheti az ötmillió dollárt is.

George Armstrong Custer 1876. június 26-án, csupán néhány nappal az Egyesült Államok létrejöttének századik évfordulója előtt, embereivel túlerőben lévő indiánok ellen indult harcba. Háromszáz katonája közül senki sem élte túl az Ülő Bika (Sitting Bull) törzsfőnök harcosai elleni ütközetet. Bár az indiánok a montanai csatamezőről minden trófeát magukkal vittek, az egyik katona holtteste alatt fekvő zászló a helyszínen maradt. Lovas katonák három nappal később bukkantak halott társaikra és a selyem zászlóra. A rajta lévő vérfoltok a mai napig láthatóak.

Szintén elárverezték az amerikai történelem egyik legfontosabb dokumentumát is, a rabszolgák felszabadításáról szóló, Abraham Lincoln által aláírt 1863-as nyilatkozatot. A dokumentum, amely meghozta a szabadságot a hadviselő déli államok rabszolgáinak, 3,3 millió dollárért kelt el. Eredetileg a Sotheby's az összeg felével számolt. Az irat eredetileg Robert Kennedy - John F. Kennedy elnök 1968-ban merénylet áldozatává vált testvére - tulajdonában volt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár