Hitler elfeledett szövetségesei

Égi jel a maja labdajátékpályán

2012. október 9. 10:23

A maják a Chichen Itza-i templomban lévő őrtoronyszerű építmény tetején egy ünnepélyes labdajátékpályát építettek abból a célból, hogy megfigyelhessék a napéjegyenlőségeket és a napfordulókat – jelentették be mexikói régészek. A felfedezés segíthet megérteni a labdajátékok rituális szerepének mélyebb rétegeit.


Az építményt a játéktér alacsony falának tetején alakították ki. Az építészeti forma alapjaira – lényegében a falak tetején levő szerkezetekre, amelyek vékony résein szűrődött át a napsugár – már korábban is fény derült, ám a régészek még nem voltak biztosak abban, mire is használhatták őket. A maja labdajáték ezen pályája i. sz. 864 körül épült, ám a kődobozkák és a feléjük vezető lépcsők az idők során összeomlottak.

A Nemzeti Antropológiai és Történeti Intézet csütörtökön bejelentette, hogy az építmény 90 százalékát már rekonstruálták, csupán a kő lábazatok hiányoznak. A múlt év végén és az év elején folyó kutatások során a Jose Huchim régész vezette csapat megerősítette állításait, miszerint a nap akkor süt át a résszerű nyílásokon, amikor a lenyugvó nap érinti a horizontot a téli napforduló idején.

A nap sugarai átlós mintát formáztak a napéjegyenlőség idején a résen átsütve. Huchim elmondta: nem tud hasonló struktúrákról más maja játéktereknél. A közeli Uxmal romjainak helyén lévő kőalakzatok az elit közönség számára egyfajta lelátóként is funkcionálhattak. Huchim szerint a réseket arra is használhatták, hogy megállapítsák, mely időben játsszák a mérkőzéseket. Ilyenkor a játékosok kiütötték a levegőbe a labdát, hogy utánozzák a nap mozgásának ívét, ahogyan áthalad az égen.

Elképzelhető az is, hogy ezt egyfajta naptárként is használhatták, hogy meghatározzák a földművelés fontos időszakait, például a kukorica legmegfelelőbb vetési idejét. Végül a kutatók felfedeztek egy a játéktér falára felrajzolt írást is, amely szerint a játékban esetleg a játékvezetőnek lehetett segítségére a kőalakzat.

Címkék
2017. tél: Hitler elfeledett szövetségesei
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!