2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A maja civilizáció összeomlását kutatják

2012. október 2. 17:51

Belizében folytatódott az a projekt, amely a maja civilizáció összeomlását okozó klímaváltozás társadalmi-környezeti dinamikáját hivatott feltárni.

Az augusztus óta tartó nemzetközi kutatást Dr. Jason Polk, a Nyugat-Kentucky Egyetem Hoffman Környezeti Kutató Intézet munkatársának vezetésével zajlik, brit, kanadai és amerikai szakemberek bevonásával, köztük régészekkel, geológusokkal és paleoklimatológusokkal. A kutatás célja, hogy adatokat gyűjtsenek Közép-Amerikában, segítve ezzel annak a régóta megválaszolatlan kérdésnek a tisztázását, hogy a klasszikus maja civilizáció bukásával kapcsolatban sokat citált környezeti katasztrófa pontosan milyen szerepet játszott a rejtélyes kultúra hanyatlásában.

A rejtéllyel sokan és sokat foglalkoztak, de a teória igazán csak Jared Diamond néhány évvel korábban kiadott műve, a Collapse (Összeomlás) nyomán terjedt el, bár legutóbb a National Geographic és más, tudományos és népszerűsítő irodalom is foglalkozott a témával. Polk most a Vaca-fennsíkon, Minanha és Ix Chel régészeti helyszíneken folytat kutatásokat, hogy következtetéseket vonjon le a földhasználatra, a növényzet és a klíma változékonyságára vonatkozóan. Ezeket a területeket részben már feltárták, de további kutatásuk azért is fontos lehet, mivel Minanha és Ix Chel volt az utolsó helyszínek egyike, amiket a maják elhagytak.

Polk kollégáival a barlangokban vett kőzetmintákat és az ott fellelhető állócseppköveket (sztalagmit) vizsgálja meg, amiből az elmúlt néhány ezer év környezeti változásaira lehet következtetni. A fagyűrűkhöz hasonlóan ugyanis ezek a természeti képződmények is magukban hordozzák az adott terület klímatörténelmét, az izotópok elemzése pedig a maják idején tapasztalt időjárási viszonyokra vonatkozó megállapításokat tesz lehetővé.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár