2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kétezer éves számítógép az ókori Görögországból

2012. június 11. 11:11

Az ókor görögök számológépe, az Antiküthéra azért készült, hogy a Nap, a Hold és a bolygók mozgását előre jelezze. A felfedezés egy véletlennek köszönhető. Az i.e. 100 körülire datálható „számítógép” egy a görög partok és Kréta között lévő Antiküthéra szigeténél elsüllyedt hajó kincsei között került ismét a felszínre, amikor 1902-ben szivacshalászok dolgoztak a tenger fenekén.

Egy legalább 30, de egyesek szerint 70 darab, fogaskerék által működtetett szerkezetet kell elképzelnünk, amely előre jelezte a Nap, a Hold, valamint az öt bolygószomszédunk mozgását. A naptár tárcsái mozgathatóak, hogy a napév megfelelő negyedévéhez lehessen igazítani. A fogaskerekek óramutató karokat mozgattak az előlap felett. A 2100 éves szerkezet segítségével jövőbeli vagy múltbéli dátumok megadása után az elmúlt napokban lezajlott Vénusz-átvonulást is ki lehetett számolni.

A kutatók szerint a mechanikai csoda valószínűleg Korinthoszban készült, s tervei a matematikus és fizikus Archimédésznek (i.e. 287-212) tulajdoníthatóak. Az ókori matematikai zseninek köszönhetőek azon hadi felszerelések megálmodása is, amelyek lehetővé tették a szirakúzai görögöknek, hogy a Szicília földjére lépő római seregeknek közel két évig ellenálljanak. Más elméletek szerint Poszeidóniosz görög sztoikus készíthette az Antiküthérát.

A bronzból készült és fatokban elhelyezett szerkezeten több ezer írásjel és egyéb szimbólum található. Az elülső lemezen lévő tárcsa a görög és az egyiptomi naptárt mutatta, a hátul lévők segítségével pedig a Hold mozgásait, s fogyatkozásainak idejét lehetett kiszámítani.

A 2006-ban indult Antikythera Mechanism Research Project kutatói számítógépes tomográf segítségével megállapították, hogy a tenger fenekén megtalált szerkezetdarabok egykor tényleg egy ókori számológép részei lehettek. Az elemzők vezetőjének, Mike Edmunds véleménye szerint a találmány elképesztő precizitással működött. Csak egy példát kiemelve: a Hold ellipszispályája miatt néha gyorsabban mozog az égbolton – a szerkezet ezt is figyelembe vette a bolygómozgások előrejelzésénél.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár