2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Forog Wajda filmje Walesáról

2012. január 29. 13:00 MTI

A lázadás jelenetei Gdanskban: tankok nyomulnak a tüntetők felé, akik a maguk részéről Molotov-koktélokkal dobálják a milícia tagjait. A 85 éves Andrzej Wajda Lech Walesáról, a Szolidaritás szakszervezet történelmi vezetőjéről forgatja legújabb filmjét, arról az emberről, aki megváltoztatta Lengyelország és vele a világ sorsát.

fiatal Walesa, akit a 45 éves Robert Wieckiewicz filmszínész alakít, beavatkozik a sokaság és a rendőrség közötti összecsapásba. Ahogy kilép a Lenin hajógyárból, ahol villanyszerelőként dolgozik, az eljövendő Nobel-békedíjas megpillantja az 1970 decemberi munkásfelkelés halottait, először lát életében civil áldozatokat az utcán.

„Helyes tanulságokat vont le abból, ami akkor történt, ezt tanúsítja a Szolidaritás létrejötte 1980-ban. A békés módszerek hatásosabbak voltak. Jóval több eredménnyel jártak, mint a munkáslázadás, amely drámai módon ért véget” – mondta Wajda a forgatás színhelyén. A rendező semmit sem bíz a véletlenre. A milicista egyenruhák eredetiek, akárcsak a szovjet gyártmányú tankok és terepjárók, vagy a rendőrség Warszawa gépkocsija, a kommunista autógyártás büszkesége.

Az is magától értetődik, hogy Walesa híres bajusza olyannyira walesai, amennyire csak lehetség. Waldemar Pokromski maszkos a legkisebb részletre is odafigyel: „Öt bajuszt készítettünk Lech Walesának, életének minden időszakára egyet, mert a film húsz éven ível át” – magyarázta.

Janusz Glowacki lengyel író forgatókönyve a karizmatikus vezetőt bemutatja a Szolidaritás nagy 1980-as sztrájkjainak szervezőjeként, a Wojciech Jaruzelski tábornok által elrendelt szükségállapot idején fogvatartott rabként, majd egészen a Szolidaritás győzelméig, a kommunizmus bukásáig viszi végig történetét.

A film 1989 decemberében ér véget, Walesának az amerikai kongresszus előtt elmondott beszédével. Wajda nem foglalkozik hőse pályafutásának legvitatottabb időszakával, amikor Walesa államfő volt.

A színészek által megelevenített történelmi eseményeket a rendező korabeli dokumentumfilmekkel kívánja vegyíteni. „Az utóbbiak ennek a történelmi filmnek mintegy tíz százalékát fogják adni” – magyarázza Michal Kwiecinski, a producer.

Bár a Walesa az első film lesz, amely kifejezetten Walesa életéről szól, Wajdának nem ez az első mozija a Szolidaritásról. A Vasember – az 1977-es Márványember folytatása – 1981-ben elnyerte a Cannes-ban az Aranypálmát, a híres fesztivál legfőbb díját. Abban a filmben az igazi Walesa is feltűnt saját szerepében, az új produkcióban színész adja arcát a politikusnak.

Ami a főhőst illeti, bizakodva várja az októberi premiert. „Az igazságra várok, majd meglátom, mennyire értett meg Wajda, ez a nagy rendező” – mondta Walesa. „Szükségem van az igazságra ahhoz, hogy tudjam, megérte-e harcolnom”. A 4 millió euró, átszámítva 1,2 milliárd forint büdzsével forgatott, októberben bemutatandó filmet a lengyel filmintézet és a TP, a francia Orange telefontársaság lengyel leányvállalata, továbbá a francia Canal tévécsatorna finanszírozta.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár