2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Viking kincset talált egy brit fémdetektoros

2011. november 2. 09:39 The Daily Mail

Egy több mint kétszáz darabból álló viking kincset talált az angliai Cumbria és Észak-Lancashire határán egy amatőr fémdetektoros kincsvadász.

„Jó jelet fogott a fémdetektorom, ezért leástam 46 centimétert, és akkor megláttam egy fémedényt. Kicsit nyitva volt. Láthattam az összes érmét és ékszert benne. Nagyon jó érzés volt” – nyilatkozta a felfedezés pillanatáról a megtaláló, Darren Webster.

A kincs kétszáz ezüstékszert, és szintén nemesfémből készült érméket, valamint rudat tartalmaz. A leletben vannak kígyókkal díszített karkötők is, amelyeket egy viking előkelő hordhatott.„Sem én, sem a földterület gazdája nem tudjuk, hogy mi fog történni vele” – mondta el az értékes lelet jövőjével kapcsolatban Webster. A kincset jelenleg a British Museum szakértői vizsgálják, akik eredményeiket decemberben teszik közzé.

Sabina Skae, a barrowi Dock Museum kurátora szerint az új kincslelet segítségével Cumbria és a tóvidék déli része felkerülhet a térképre, mint fontos viking örökséggel rendelkező hely. A leletet fellelése után először a carlislei Tullie House múzeumba szállították. Az intézmény szóvivője Webster felfedezését az 1840-ben megtalált Cuerdale-kincshez hasonlította, amely az egyik legnagyobb északnyugat-európai ezüstlelet.

A British Museum szóvivője megerősítette, hogy Webster felfedezése „jelentős viking kincs”. A világhírű brit intézmény képviselője közölte, hogy a vizsgálatok folyamatban vannak, és a további információk, valamint a leletről készített képek december közepére várhatóak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár