A vörösterror 133 napja

Vízalatti vasutat terveztek a viktoriánus kori Nagy-Britanniában

2012. március 11. 08:49 BBC News

Skócia és Írország között tervezett vízalatti vasútvonalat az a viktoriánus kori mérnök, akinek feljegyzéseire csak nemrégiben bukkantak rá.


A Stranraer és Belfast között megálmodott vasút tervéről két edinburghi vasúti szakértő, David Spaven és Julian Holland emlékezett meg a Mapping the Railways című könyvben. A Collins kiadó gondozásában megjelenő mű az eddigi legteljesebb munka, amely a brit vasúttörténet 1819 óta íródó történetét dolgozza fel.

A két szerző az Edinburghban székelő Skóciai Nemzeti Könyvtár állományából gyűjtötte össze a könyvben fellelhető térképeket és terveket. A vízalatti vasútvonal, amelyet Luke Livingston Macassey mérnök tervezett 1890-ben, azt követően látott napvilágot, hogy Spaven a viktoriánus kori angliai vasúttörténet után kutatott.

Spaven elmondta: először csak valamilyen viktoriánus kori viccre gondolt, de később kiderült, hogy a mérnököt kompetens, elismert szakembernek tartották, így a tervvel komolyan számoltak. A Mapping the Railways szerint a vasutat csőburkolat fedte volna, a tervező pedig úgy gondolta, hogy a vízalatti utazás meggyorsítja a két ország közötti közlekedést, így megkímélte volna az utasokat 30 kilométer „horrortól a nyílt tengeren”.

2019. tavasz: A vörösterror 133 napja
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!