2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Nemzeti lókiállítás nyílt a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban

2011. június 24. 09:43 MTI

A magyar lótenyésztés történetéről, a lovak mezőgazdaságban végzett munkájáról, a lótartás mikéntjéről, a lovas sportokról és a lovakról magukról szerezhetnek érdekes információkat felnőttek és gyerekek a Magyar Mezőgazdasági Múzeum A ló - Nemzeti lókiállítás című, szerdán megnyílt új állandó kiállításán.

Fehér György, a múzeum igazgatója a tárlat megnyitóján elmondta, a kiállítás ötlete már 2009-ben felvetődött, a gazdasági helyzet miatt azonban három ütemben valósulhatott csak meg a Magyarországon egyedülálló kiállítás. Fehér kiemelte: ennél komplexebb, a lóval kapcsolatos valamennyi területet átfogó tárlat nem látható az országban.

A kiállításon bemutatják, milyen szerepet játszottak a lovak a hadászatban, a mezőgazdaságban és a személyszállításban. Maketteken keresztül ismerhetik meg a látogatók azokat a szerkezeteket, kocsikat, szerszámokat, amelyek segítségével a lovak részt vettek az emberek mindennapi munkájában és jelen voltak például a "búza életciklusának minden fázisában".

Természetesen nagy hangsúlyt fektettek a tárlat összeállítói a lovassport bemutatására, hiszen a magyar lófajták kiemelkedő teljesítményt nyújtottak ezen a területen is. Láthatók például a múzeum két fontos kincse, Kincsem és Imperial, a remek világhírű versenylovak csontvázai, valamint a hozzájuk kapcsolódó ereklyék és emléktárgyak. A két legismertebb ló mellett emléket állítanak a magyar lóversenyzés és -tenyésztés többi híres lovának is.

A gyerekek interaktív, játékos módon ismerkedhetnek meg a lovakkal, hasznos ismereteket szerezhetnek a lóápolásról, a lovak etetéséről és almozásáról. Megismerkedhetnek egy igazi istállóboxszal, kézbe vehetik a legfontosabb lófelszereléseket, a lóápolás és az istállótakarítás szerszámait. A nagyobbak egy "lófantomra" felülve kipróbálhatják, hogy milyen érzés egy vágtató ló hátán ülni.

Pécsi Mária, a Vidékfejlesztési Minisztérium Kutatás- és Oktatásszervezési Főosztályának vezetője megnyitó beszédében elmondta, bár a magyar lovas nemzet, a lovak számát tekintve Magyarország el van maradva az európai átlaghoz képest. A minisztérium feladatának érzi a lovas ágazat fejlesztését is, így programjuk egyik célja egyebek között a lovaglásnak az iskolai oktatás kereteibe történő beillesztése.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár