2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
ITT támogathatsz bennünket

Életre kel a Vadnyugat

2011. március 9. 10:26 The Daily Mail

A régi klisék felerősítése mellett a valódi arcát is megmutatja a Vadnyugat, amely az aranybányájáról elhíresült Deadwood városából származó szemcsés, szépia hangulatú felvételeken keresztül köszön vissza ránk.


A képek azután jelentek meg a különböző amerikai lapokban, hogy a kongresszusi könyvtár hosszú idő után végre kiadta azokat. Deadwood – amelyről az HBO is készített egy három évadot megért sorozatot – a történelembe mint egy lázadó, törvényen kívüli város vonult be, ahol olyan szerencselovagok garázdálkodtak, mint ‘Wild Bill’ Hickok, Calamity Jane és Wyatt Earp.

A John C.H. Grabill által készített fényképeken az is látszik, mennyire tért el a hagyományos hollywoodi westernfilmek ábrázolásmódja a valóságtól. Az egyik képen szakállas öregek aranyat mosnak, míg egy másik felvételen egy indián törzsfőnök pózol teljes harci díszben. A képeken leginkább a bennszülött lakosok és a határvédők arcáról messziről lerívó komolyságra számítanánk, de alig látunk olyan felvételt, ahol mindenkinek az övén ott lógna a hatlövetű, a vagonokat pedig nem lovak, hanem ökrök húzzák, sőt a Deadwood Stage-nél is inkább kabátot, illetve nyakkendőt viselnek az emberek – mintha üzleti megbeszélésre indulnának, nem pedig a sziúk támadását várnák.

1887 és 1892 között Grabill 188 albumin-fotót küldött az amerikai kongresszusi könyvtárba, s kérte az intézményt, hogy a képekre terjedjen ki a szerzői jogok védelme. A dél-dakotai kisvárost röviddel azután alapították, hogy a közeli Fekete-hegyekben 1876-ban aranyat fedeztek fel. Ahogy a bányászok kezdték elözönleni a várost, a település népessége hirtelen ötezerre ugrott, a vagonokban pedig nemcsak élelmiszer érkezett, hanem szerencsejátékosok, prostituáltak és rablók is. Grabill – aki a háromszáz indián legyilkolásával végződő Wounded Knee-mészárlást is dokumentálta – a település expanzióját is megörökítette, de láthatunk képeket az 1888-as városi parádéról, amelyet a vasúti összekötés befejezésének örömére tartottak.

A vidéket a fehér ember érkezése előtt a cheyenne, a kiowa, a pawnee, a crow és a sziú, más néven lakota indiánok lakták. Annak ellenére, hogy a területet az 1868-as egyezményben a lakota indiánoknak juttatták, már a hetvenes években megkezdődött a Fekete-hegyek körüli vidék benépesítése. Custer tábornok 1874-ben expedíciót vezetett a térségbe, majd bejelentette, hogy a Francia-pataknál aranyat találtak – erre tomboló aranyláz vette kezdetét, s ez hozta magával a város megalapítását, majd rohamtempóban történő fejlődését.

A fotók a Daily Mail cikkében

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár