A vörösterror 133 napja

Tutanhamon sietős temetéséről tanúskodnak a mikroorganizmusok

2011. június 10. 12:17 Science Daily, MTI

Tutanhamont sietősen temethették el, legalábbis erről tanúskodnak egy amerikai mikrobiológus szerint a sírkamra freskóit elcsúfító barna foltok, amelyek kikezdték Hathor, a szépség és termékenység istennőjének arcát és a páviánok ezüstös bundáját.


Senki sem tudja, hogy mi vezetett a tizenéves fáraó halálához. Egyesek szerint fejsérülés végzett vele, más szakemberek az elfertőződött nyílt törés, de vannak olyan vélemények, miszerint malária, esetleg sarlósejtes anémia (vérszegénység), vagy több szerencsétlen véletlen egybeesése okozta Tutanhamon balsorsát.

Tutanhamon végső nyughelyén, ugyanúgy, mint a többi ókori sírkamrában, mállik a festék, potyog a vakolat, és a falfestményeknek nem tesz jót a hőség és a turistaáradat okozta magas páratartalom sem. Az egyiptomi Legfelsőbb Régészeti Tanács a sírkamra állaga miatt aggódva kérte fel a Los Angeles-i Getty Konzervációs Intézetet, hogy derítse ki: mik ezek a barna foltok, növeli-e a turistaáradat a kiterjedésüket, és károsak-e az egészségre.

A Getty Intézet Ralph Mitchellt, a Harvard Egyetem professzorát bízta meg a vizsgálatokkal, aki a kutatások során egyaránt alkalmazta a klasszikus mikrobiológiai és a genetikai módszereket. Kutatócsoportja egyrészt a sírkamra falairól "begyűjtött" mikroorganizmusokat tenyésztette, másrészt DNS-vizsgálatukat is elvégezte.

A kutatóknak sikerült kimutatniuk a barna foltokban a gombák és a baktériumok jellegzetes anyagcseretermékét, a melanint, viszont nem találtak élő mikroorganizmusokat. "Eredményeink arról tanúskodnak, hogy a foltokat okozó mikroorganizmusok nem aktívak" - jegyezte meg Archana Vasnathakumar, a Mitchell-laboratórium kutatója.

Az 1922-ben a Howard Carter-expedcíó által készített fényképek elemzése viszont arról tanúskodik, hogy a foltok nem terjedtek az elmúlt 89 évben. S míg az ókori mikroorganizmusok "kiléte" továbbra is rejtély, a foltok Ralph Mitchell szerint mégis sok mindent elárulnak Tutanhamon temetésének körülményeiről. "Kapkodva készítették elő Tutanhamon végső nyughelyét. Feltételezéseink szerint a festett fal még nem száradt ki rendesen, amikor lepecsételték a sírkamrát" - jegyezte meg Ralph Mitchell. Ez a nedvesség, valamint a sírkamrában elhelyezett élelem, tömjén, de még maga a múmia is kedvező feltételeket teremtett a mikroorganizmusok elszaporodásához.

S hogy hogyan vélekedik az amerikai kutató a mikroorganizmusok háromezer évvel ezelőtti "vandalizmusáról"? "A baj megtörtént" - hangsúlyozza Ralph Mitchell, aki szerint az állagmegóvással foglalkozó szakemberek "békén hagyják" a foltokat, amelyek a helyszín "sajátosságai" lévén részei a sírkamra rejtélyének.

2019. tavasz: A vörösterror 133 napja
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!