A vörösterror 133 napja

Az európai férfiak fele Tutanhamon rokona

2011. augusztus 2. 16:14 MTI

A brit férfiak 70 százaléka és a nyugat-európai férfiak fele kapcsolatban áll Tutanhamon fáraóval - vélik svájci genetikusok.


Rokon?

Az ifjú fáraó, valamint apja, Ehnaton és nagyapja, III. Amenhotep DNS-profilját a svájci iGENEA tudományos központ rekonstruálta - derül ki egy dokumentumfilmből, amely a Discovery Channel számára készült.

Az eredmények szerint Tutanhamon - aki kilencévesen lépett trónra - az R1b1a2 nevű haplocsoporthoz tartozott, ebbe sorolják a nyugat-európai férfiak több mint felét is. Mindez arra utal, hogy közös felmenőn osztoznak. Napjaink Egyiptomában alig a férfiak egy százaléka sorolható ebbe a haplocsoportba - mutatott rá az iGENEA. "Érdekes volt felfedezni, hogy a fáraó európai genetikai csoporthoz sorolódik. Egyiptomban is sok lehetséges csoport van, amelyhez DNS-e tartozhatott volna" - fogalmazott Roman Scholz, a genetikai kutatóközpont igazgatója.

Kutatásaik szerint nemcsak a brit férfiaknál, hanem a spanyoloknál és a franciáknál is magas az azonosság: előbbi ország férfi lakosságának 70 százaléka, utóbbinak 60 százaléka tartozik abba a haplocsoportba, amelyhez az Egyiptomot több mint háromezer éve uraló fáraó is. "Úgy gondoljuk, a közös felmenő a Kaukázusban élhetett mintegy 9500 évvel ezelőtt" - mondta az igazgató. Becslések alapján az R1b1a2 csoport a földművelés Krisztus előtt 7000 környékén kezdődő elterjedésével vándorolt Európa felé. Genetikusok ugyanakkor még nem tudnak biztosat afelől, hogy Tutanhamon apai ága miként került Egyiptomba a Kaukázusból.

Az iGENEA központ most DNS-minták alapján keresi a fáraó legközelebbi rokonait.

2019. tavasz: A vörösterror 133 napja
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!