7 végzetes pillanat

Visszaállították idősebb és ifjabb Hollán Sándor emléktábláját a Lánchídon

2011. április 26. 14:11 MTI

Visszaállították a Lánchídon a Tanácsköztársaság idején meggyilkolt idősebb és ifjabb Hollán Sándor emléktábláját, amelyet 1946-ban megsemmisítettek. A táblát pénteken avatták fel, az ünnepségen részt vett és virágot helyezett el ifjabb Hollán Sándor dédunokája, Pauline Hollán is.


Az eredetileg 1920-ban elhelyezett emléktáblát a Fővárosi Önkormányzat és a Budavári Önkormányzat állíttatta vissza a híd budai, déli pillérére. Az új, eredetivel megegyező tábla Werner Gábor alkotása.
Az 1919-es Tanácsköztársaság idején a vörös terror első áldozatai között volt id. Hollán Sándor és fia, ifjabb Hollán Sándor. Mindkettejüket 1919. április 22-én éjjel hurcolták el Pauler utcai lakásukból, majd a Lánchíd budai pillérének déli oldalán hátulról fejbe lőtték őket és holttestüket a Dunába lökték.

Csomós Miklós főpolgármester-helyettes a pénteki eseményen úgy fogalmazott: "az egy tőről fakadó kommunista és nemzetiszocialista eszmék évtizedekre megmérgezték történelmünket". Hozzátette, "a jövőben egy dolgunk van, hogy megakadályozzuk ezeknek az ordas eszméknek a megerősödését".

Nagy Gábor Tamás, az I. kerület polgármestere ünnepi beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy a Lánchíd a megnyitása óta jelkép, építése "megtestesítette a reformkor alkotó erőit". Később tragikus eseményeket is "láthatott" a híd, azt, amikor "1944-45 telén ártatlan zsidó honfitársainkat gyilkolták le egy embertelen eszme féktelen gyűlölete jegyében" - tette hozzá. Mint mondta, a két Hollán Sándorral "egy másik embertelen eszme legalább annyira féktelen gyűlölete" végzett.

Miután Csomós Miklós és Nagy Gábor Tamás felavatta az emléktáblát, felolvasták a Franciaországban élő Hollán-leszármazottak köszönő levelét.

2018. tél: 7 végzetes pillanat
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!