2022. ősz különszám: Lenyűgöző történeteink
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Félezer szovjet és orosz filmet nézhetünk a neten

2010. december 21. 15:25 MTI

A Moszfilm stúdió több mint 500 szovjet és orosz filmet, köztük számos remekművet tett elérhetővé honlapján: az alkotások ingyenesen vagy csekély díj fejében megtekinthetők.

Az oldalon lényegében két "virtuális moziban" folyamatosan futnak a filmek, s a vetítések időpontját közlik a honlapon. Emellett bárki bármikor megnézheti azt a filmet, amelyiket éppen akarja - mindkét szolgáltatás ingyenes. Egy 400 forintnak megfelelő, csekély, szinte névleges díj fejében pedig a filmel le is tölthetők. A listán megtalálhatók a legnépszerűbb szovjet filmek mellett a világ filmművészetének szovjet és orosz remekei is.

Az illetékesek az Interfax hírügynökségnek elmondták: ez a Moszfilm stúdió válasza a kalózoknak. A dolog törvényes, a kópiák kiváló minőségűek, nagyon sok idegen nyelvű felirattal is elérhető, el lehet olvasni a filmről szóló információkat, lehet megjegyzést is hagyni, és mindehhez még csak nem is szükséges regisztrálni a honlapon. Noha a szolgáltatás csak hétfőn indult be, máris hatalmas az érdeklődés - erre utal, hogy a honlap elég lassan működik, de ezt mutatják a filmekhez írt bejegyzések és a sok köszönetnyilvánítás is a stúdiónak a "szép újévi ajándékért".

A www.mosfilm.ru lapon felül látható hétfő óta egy vörös sáv a filmek plakátjaival, a jobb szélen pedig Vera Muhina Munkás és kolhozparasztnő című híres szobra, a Moszfilm logójával. Ez utóbbira kattintva lehet megtekinteni tetszés szerint a "virtuális mozik" műsorát és a teljes filmjegyzéket. A művek jelentős részét angol, francia és - elvben - német felirattal kínálják, de míg angolul és franciául feliratozott filmet sokat találni, német valójában még nincs.

A feliratozás azért is fontos elem, mert ezeket a filmeket meg lehet ugyan kapni DVD-n, de kizárólag orosz nyelvű szöveggel, felirat nélkül. Egyedül az egyik moszkvai ócskapiacon működik egy áruda, ahol szinkronizált, illetve feliratos változatban is lehet vásárolni szovjet és orosz filmeket: ezek, noha nyilván kalózkópiák, jó minőségűek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. ősz: Megrázó másnapok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár