2021. nyár: Végzetes asszonyok
ITT támogathatsz bennünket

Rákos melanoma okozhatta Roosevelt halálát

2010. február 1. 08:18 MTI

Amikor Franklin Delano Roosevelt 1945. április 12-én váratlanul meghalt, a Fehér Ház azonnal bejelentette a halál okát. A hatvanhárom éves elnök - adta a gyászoló nemzet tudtára - agyvérzés következtében hunyt el. Egy új könyv szerint azonban rákos daganat okozta a férfi halálát, amelynek létét az orvosok gondosan eltitkolták.


Tények, titkok és következtetések

A The New York Times akkori első oldalas tudósítása pedig a "Szörnyen fáj a fejem - ezek voltak az utolsó szavai" címmel jelent meg. A lap nemrég ismét visszatért a történetre, amely annak idején sokkolta Amerikát. Mert ahhoz ugyan valóban nem férhet kétség, hogy stroke okozta a halált, ám az mindmáig orvosi rejtély, mi váltotta ki az agyvérzést. Az elnök orvosai és munkatársai mindvégig szigorú titoktartásba burkolóztak a Roosevelt egészségi állapotával kapcsolatos tényeket illetően.

Most egy új könyv - az F.D.R.'s Deadly Secret (FDR halálos titka) -, amelyet egy Steven Lomazov nevű orvos írt Eric Fettmann újságíróval közösen, feltámaszt egy érdekes elméletet. Aki figyelmesen tanulmányozza a Rooseveltről elnöksége 12 éve alatt készült portrékat, első két mandátuma idején sötét foltot fedezhet fel bal szemöldöke fölött. Ráadásul a folt mintha nőne, aztán 1940 körül rejtélyes módon hirtelen eltűnik, csak egy kis forradás marad a helyén. Vajon csak egy ártalmatlan anyajegyről volt szó? Vagy rákos melanomáról, amelynek elterjedése hozzájárult halálához - vagy egyenesen annak oka volt? A melanoma agyi áttéte ugyanis agyvérzést okozhat.

A feltevés nem új. Harry S. Goldsmith dartmouth-i sebész már 1979-ben nagy feltűnést keltett egy orvosi lapban megjelent cikkével, amelyben ezt az elméletet boncolgatta, sőt további kutatás után 2007-ben A Conspiracy of Silence (A hallgatás összeesküvése) címmel könyvet is megjelentetett a témáról. Lomazov és Fettmann könyvében az az új, hogy ők már határozottan állítják: a gyilkos a melanoma agyi áttéte volt, és a gyorsan növekvő agydaganat alig hat hét alatt végzett az elnökkel.

Roosevelt halála azért is megdöbbentő és váratlan volt, mert a Fehér Ház és az elnök orvosai titkolták, hogy mennyire beteg. Az elfedés már előzőleg is gyakorlattá vált: annak ellenére, hogy 1921-ben, 39 éves korában köztudomásúlag gyermekparalízis sújtotta, az elnök és munkatársai igyekeztek álcázni, hogy egyedül nem képes járni, és kénytelen nehéz fémtámaszt használni ahhoz, hogy ráállhasson bénult, sorvadt lábaira. A helyváltoztatáshoz kerekesszéket vett igénybe, a fotósokat pedig utasították, hogy ne mutassák fogyatékosságát.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. nyár: Végzetes asszonyok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár