2022. ősz: Megrázó másnapok
ITT támogathatsz bennünket

Időutazás és múzeumpedagógia

2009. december 9. 12:34 Bárány Krisztián

Igazi időgépet rejtenek a Magyar Nemzeti Múzeum falai: az intézmény Közművelődési Főosztályának munkatársai ugyanis különleges foglalkozásaikon akár az emberiség hajnaláig is elkalauzolják a látogatókat. A Históriás Történeti Játszóház és a Játék–Tér-Idő kalandorai programjai során a Kárpát-medence és Magyarország történelmének egy-egy izgalmas epizódja elevenedik meg.

Históriás Történeti Játszóház

„Az őskortól az 1848-49-es forradalom és szabadságharcig 8-10 kort dolgoztunk fel a kiállításoknak megfelelő témakörökben. A program lényege, hogy közös élményt adjon a gyereknek és a felnőttnek egyaránt” – mondta el a Históriás Történeti Játszóházról a Múlt-kornak Lovas Márta, a Múzeum munkatársa. A Históriás Történeti Játszóházban a tárgykészítéssel és csoportos szituációs játékkal egy-egy történelmi kor elevenedik meg, aminek előnye, hogy akár nagyobb létszámú gyerekcsoportokat is tudnak fogadni, és egy időben többféle elfoglaltságot tudnak biztosítani a gyerekek számára.

„Általában 15 gyerekenként rendelünk egy foglalkozásvezetőt, de maga a programforma 60 vagy akár 120 kisdiákra is alkalmazható. A kiállítás feldolgozásán kívül a műtárgyak alapján, egyszerű technikákkal és alapanyagokból készítünk jellegzetes tárgyakat. A gyermek ezt a kezébe fogja, a fejére teszi, maga elé tartja, belekerül egy csoportos szerepkörbe, amiben ő lesz a címerpajzsos lovag, a várkisasszony, vagy éppen az iniciálékészítő szerzetes” – folytatta Lovas Márta.A történelmi korok közös megidézésével az iskolások próbára tehetik ügyességüket a lovagi tornán, de akár egy Árpád-kor végi vásár forgatagába is elkalandozhatnak. Mátyás király udvarában mulatság főszereplői lehetnek, a török korban pedig a közös játék keretét egy török-magyar párviadalt adja. A Rákóczi-szabadságharc idején II. Rákóczi Ferenc fejedelem táborába juthatnak el a részvevők, míg az 1848-as szabadságharc korában egy zászlószentelő ünnepségen vehetnek részt.

Lovas Márta szerint a gyerekek ebben a csoportos szerepkörben beleélhetik magukat a korba, és - például 1848 kapcsán - belecsöppennek a szabadságharc egy olyan epizódjába, ahol az eszmék, hitek iránti tiszteletadás is kifejeződik: „megjelenik a zászlóanya, felköti a nemzeti színű szalagot, előtte a huszárok, a tüzérek és a zászlótartók felvonulnak, a nemes honleányok éljeneznek”, a katonák felesküdnek.

Lovas Márta elmondta: az iskolai foglalkozások mellett ugyanebben a felépítésben családos játszóházakat is szerveznek; a családokat minden hónap második vasárnapján várják a Nemzeti Múzeumba.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. ősz: Megrázó másnapok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár