2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Vámpírok és királylányok

2009. november 20. 13:14 Bárány Krisztián

Szent Erzsébet neve napján, november 19-én a Magyar Nemzeti Múzeumban az intézmény munkatársai rózsával köszöntötték az Erzsébeteket, majd a Királylányok messzi földről című kiállítást illusztris vendégek, a Vámpírok bálja főszereplői tekintették meg.

Magyarország és Katalónia középkori világa elevenedik meg 2009. szeptember 5-e óta a Magyar Nemzeti Múzeumban: a koprodukcióban megvalósult nagyszabású kiállításonn páratlan kincseket tárnak az érdeklődő közönség elé. A közel 100 millió euróra biztosított kiállítás relikviáit, Szent Erzsébet sorsát és a katalán-magyar történelem színfalak mögötti világát november 19-én a Vámpírok bálja című musical főszereplői is megismerhették. A szent hercegnő misztikus története mellett a katalán-magyar történelem évszázados kapcsolatait és összefüggéseit egy különleges, igazi lovagokat felvonultató tárlatvezetésen ismerhették meg színészek.

„Mindannyian nagyra nyílt szemekkel hallgattuk a történeteket, és nagyon érdekes volt, hogy egy kis színészi játékot is belecsempésztek a programba. Nagyon jó ötlet és sok ilyen kell, mert ha egy iskolás is eljön, és ilyen élményekkel távozik, akkor valószínűleg sokkal inkább lesz kedve eljönni legközelebb is” – mondta Sári Évi színésznő, aki kiemelte, hogy a tárlatvezetésen nagyon érdekesen és jól értelmezhetően mondták el a történeteket és valószínűleg egy ilyen esemény egészen különlegessé tesz egy múzeumi látogatást.Az esemény során ugyanis - igazi középkori világot teremtve - két alkalommal is rátámadtak a vendégekre egy bizonyos „Fekete lovag” katonái, akik megsarcolták a Vámpírok bálja főszereplőit. A szervezők, tartva a rablótámadástól, még a tárlatvezetés elején pénzt verettek a színészekkel, akik így olcsón megúszták a támadást. „Mennyire más így múzeumba érkezni, megmondom őszintén ennyire interaktív múzeumi látogatásban még nem is volt részem. Úgy gondolom ez egy nagyon jó irány ahhoz, hogy a fiatalok, akik az általános történelemre kevésbé fogékonyak, azok ilyen és ehhez hasonló tárlatvezetésekkel a kegyeibe fogadják a történelmet” – mondta Egyházi Géza színész, aki szerint a történelemben nagyon sok tényen alapuló monda és legenda van, az egyik ilyen a vámpír legenda, amelynek lényege szerinte nem a külsőségekben nyilvánul meg.

A tárlatvezetésen külön szó esett a Katalóniában Fehér lovagnak nevezett Hunyadi Jánosról és Vlad Tepesről, a Dracula-legenda főhőséről is. Egyházi Géza, a musicalbeli szerepére utalva elmondta, a vámpírok mítoszát a vérszívás és az éjszakai jelenlét helyett a bölcsesség és a tudás jellemzi. „Szó is esett erről a tárlatvezetésen, hogy ennek a bölcsességnek a birtokában hogyan tudták keverni a kártyákat a középkorban. A királyok annak idején nagyon jól tudták, hogy kit hova kell házasítani, hogy hogyan egyesítsék Európa elég távol eső nemzeteit” – folytatta Egyházi Géza.

„Abban a korban úgy tudom magam elképzelni, hogy nem lettem volna nagyon szegény, de nem is túl gazdag. Biztos nagyon nehéz volt a lányoknak, hogy nem lehettek szerelmesek, hogy nem dönthették el, kihez menjenek feleségül. Én nagyon hiszek a szerelemben és a szabadságban, úgyhogy ez nekem biztosan nagyon nehéz lehetett volna, de az is lehet, hogy apáca lettem volna. Általában mindenki királylány lenne, de nem biztos hogy nekik volt a legkönnyebb az életük” – folytatta Andrádi Zsanett, színésznő, aki szerint nagyon elgondolkodtató egy ilyen múzeumi látogatás.

„Nagyon kedvelem Spanyolországot és nagyon érdekes volt hallgatni, hogy mennyi kapcsolódási pont van Magyarország és Spanyolország között, úgyhogy mindenkinek csak ajánlani tudom, hogy jöjjön el és nézze meg a kiállítást” – tette hozzá Sári Évi színésznő.

A Királylányok messzi földről című kiállítás november 29-ig tekinthető meg, amíg még számos különleges programmal várják a látogatókat.


További programok:

Élet-érzők / eMeNeM-estek


Katalán művészet - katalán művészek: voltak, vannak, lesznek-e nemzeteket összekötő élményeink, örömeink, amelyek által jobban megismerhetjük egymást? A közös nyelv hangjait kutatjuk együtt kéthetente szerdánként 18 órától zenében, képzőművészetben és természetesen a sportban. Ezeken a hosszú szerdai napokon már 16 órától kedvezményes jeggyel nézelődhet, és az előadások mellett tárlatvezetéseken is részt vehet.

November 27.
Katalónia késsel – villával (gasztronómiai portyázás)

Koncertek

November 21. 15 óra
William Byrd Énekegyüttes koncertje
Ráadás minden Királylánynak még mielőtt búcsút intenénk...

November 27. péntek 20 órától

Robert Harling: ACÉLMAGNÓLIÁK
a SZÁGULDÓ ORFEUM Társulatának előadása a Múzeum Dísztermében

Ivanics Ilona, Bencze Ilona, Sára Bernadette, Száraz Janka, Tóth Judit, Balázs Andrea közreműködésével.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
 <br /><i>Hirling Bálint [origo]</i> <br /><i>Hirling Bálint [origo]</i> <br /><i>Hirling Bálint [origo]</i> <br /><i>Hirling Bálint [origo]</i> <br /><i>Hirling Bálint [origo]</i> <br /><i>Hirling Bálint [origo]</i> <br /><i>Hirling Bálint [origo]</i> <br /><i>Hirling Bálint [origo]</i> <br /><i>Hirling Bálint [origo]</i> <br /><i>Hirling Bálint [origo]</i> <br /><i>Hirling Bálint [origo]</i> <br /><i>Hirling Bálint [origo]</i> <br /><i>Hirling Bálint [origo]</i> <br /><i>Hirling Bálint [origo]</i> <br /><i>Hirling Bálint [origo]</i>

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár