2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Sikerek és buktatók a múzeumi digitalizálásokban

2009. november 17. 08:50

A könyvtárakkal és levéltárakkal párhuzamosan jelent meg az igény a hazai múzeumok emlék- és tárgyanyagának digitalizálásra is. A terület azonban a már említettekkel ellentétben más feltételeket, és speciális megoldásokat igényel - ezen problémákat az alig egy hónapja létrejött Múzeumi Digitalizálási Bizottság égisze alatt próbálják majd megoldani.

Napjainkban már mind a felhasználók, mind a szakemberek egyre jobban érzik a digitalizálás szükségességét. A dokumentumok digitalizálása egyrészről gyorsabb kiszolgálást, pontosabb keresést, másrészről jobb állományvédelmi feltételeket ígér. Ám a digitalizálás során számolni kell az eltérő tárgytípusokkal, hiszen míg a könyvtárak, levéltárak aránylag könnyen körülírható dokumentumtípusokkal rendelkeznek, addig a múzeumok esetében a helyzet már közel sem olyan könnyű. Ráadásul míg a fent említett intézmények élen járnak a digitalizálásban, addig a múzeumok csak 2008-ban kezdték meg az első egyeztetéseket.

Ebben az évben elfogadták a Magyar Nemzeti Múzeum új Alapító Okiratát, amely szerint az intézmény alaptevékenységi körébe tartozik „A múzeumokban őrzött kulturális javak digitalizálásával összefüggő országos szintű módszertani és koordinációs tevékenység”. Ennek szervezeti keretét egy, a Magyar Nemzeti Múzeum égisze alatt 2009-ben megalakult szakbizottság – a Múzeumi Digitalizálási Bizottság – biztosítja, amely szakmai kompetenciájával megfelelő szinten és színvonalon képviseli a múzeumok érdekeit.

A digitalizálás fontosságát jelzi az a tény is, hogy az Európai Digitális Könyvtár (Europeana), amelyben a kontinens közös kincseit gyűjtik, napjainkra már teljes mértékben elérhető a felhasználók számára. Az Europena mellett ugyanakkor számtalan külföldi múzeum végez még digitalizálást. Magyarországon a közgyűjteményi digitalizálást az 1997. évi CXL. törvény, illetve a 20/2002. sz. NKÖM rendelet gyorsította fel. Ám az emlékanyag digitalizálása a magyar múzeumok számára is óriási kihívást jelent, számos, a mai napig megoldatlan kérdéssel. Hiszen a tárgyak mennyisége és sokfélesége igen alapos körültekintést igényel bárminemű digitalizálási terv megalkotásához, miközben hiányoznak a szabványok, a segédanyagok, az egységes digitalizálási stratégia és az azt segítő statisztikai adatok.

Emellett a múzeumok még nem számíthatnak a lobbizni képes szakmai szervezetekre, a vonatkozó szerzői és kutatói jogszabályokra és sokszor még személyi és tárgyi infrastruktúrára sem. Ráadásul nincs összhang az Európai Unió által meghatározott digitalizálási projektek és a magyarországi gyakorlat között.

A fenti problémákat szándékozik orvosolni az Állományvédelmi Bizottság felépítésének mintájára létrejött Múzeumi Digitalizálási Bizottság, amelyben a különböző gyűjtőkörű és hatáskörű múzeumok képviseltetik magukat. A kilencfős Bizottság az elvégzendő feladatok között prioritást állított fel. A legfontosabb, hogy kérdőívekkel felmérje a múzeumokban az eddig már elkészült digitalizált állományokat. A Bizottság egyik alapvető célja és feladata, hogy a múzeumi terület számára felhasználható pénzügyi forrásoknak irányt szabjon, és a különböző pályázatokat, céltámogatásokat olyan tartalommal töltse meg, amely elősegíti a koordinált szakterületi fejlesztést.

A felméréssel egy időben a Bizottság elkészíti a digitalizálásra vonatkozó módszertani és gyakorlati ajánlásokat, amelyhez a http://digitalizalas.mnm.hu/ címen elérhető honlappal megfelelő kommunikációs fórumot is biztosít. Ugyancsak a tájékoztatást segíti az a konferencia, amelyet 2010. január 14-15-re szerveznek „Múltunk jövője” címmel, és amelyen neves hazai és külföldi előadók adnak elő a múzeumi számítógépes nyilvántartással, az informatikai együttműködési programokkal, a kulturális örökség digitalizálásával, a virtuális kiállításokkal, a múzeumi webes jelenléttel, illetve látogatók multimédiás támogatásával kapcsolatban.

"A Múzeumi Digitalizálási Bizottság megfelelő szervezeti keretet biztosít arra, hogy a közgyűjteményekben zajló digitalizálási munkálatokat összhangba hozza egymással. Ám mindeközben nem szándékozik elfeledkezni a szakmai konszenzus kialakításáról, mivel csak ennek megteremtésével lehet továbblépni a legfontosabb problémák megoldása felé" - olvasható a szervezet közleményében.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár