2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Évszázados jubileum Somogyországban

2009. január 6. 13:59 MTI

Jubileumi kiállítás nyílt hétfőn Kaposváron az idén fennállásának 100. évfordulóját ünneplő Rippl-Rónai Múzeumban. Gelencsér Attila, az intézményt fenntartó Somogy Megyei Közgyűlés elnöke a kiállítás kapcsán kiemelte: a bemutatott gyűjtemény Somogy megye tükre, a múzeum méltó módon őrizte meg Somogyország örökségét.

Egyúttal azonban arra is rámutatott, hogy az elmúlt száz évben többször is kísérletet tettek az elődök, ám a mai napig nem sikerült szakmailag jó megoldást találni a gyűjtemény tárolására. Fenntartóként keresik a lehetőségét annak, hogy fejlesztési források biztosításával megfelelő módon tudják a meglévő értékeket elhelyezni és bemutatni - fűzte hozzá a közgyűlés elnöke.

Vándor László, a Zala Megyei Múzeumok Igazgatóságának igazgatója, a Megyei Múzeumok Igazgatósága Szövetségének elnöke köszöntőjében rámutatott: a 21. század eleje újabb kihívások elé állítja a magyar múzeumokat. "A ma múzeuma egy találkozási tér, ahol az emberek szórakozva tanulnak, ismerkednek meg a múlt és a jelen értékeivel" - fogalmazott a szövetség elnöke, hozzátéve: ehhez az átalakuláshoz elsősorban modern szemlélet kell, ami meg is van a múzeumokban, ám emellett korszerű bemutatási eszközökre, azaz anyagiakra is szükség van.

Kovács Tibor, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója megnyitóbeszédében hangsúlyozta: "amikor Somogy megye legjelentősebb múzeumának centenáriumát ünnepeljük, valójában igen szélesre tárjuk ismereteink és figyelmünk kapuit, hiszen gyűjteményei révén a természet, a kultúra, a tudomány sokszínű palettája villan fel, és messze jutunk vissza az időben is, századok, évezredek történéseit kutatva".

Költő László, a Somogy Megyei Múzeumok Igazgatóságának igazgatója rövid történeti áttekintést adva elmondta, hogy a jelenlegi múzeum elődje, a Somogy Megyei Múzeum Egyesület 1909-ben alakult meg, s másfél ezres gyűjteményt mondhatott magáénak. A múzeum jelenleg félmillióra tehető gyűjteményét öt állandó és több időszaki kiállításon mutatják be évente közel 60 ezer látogatónak.

A január végéig megtekinthető jubileumi kiállításon az intézmény gyűjteményének legszebb darabjaiból láthatnak válogatást az érdeklődők. A tárlatot a kaposvári múzeum dolgozóinak együttes munkájával másfél hónap alatt állították össze.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár