2020. ősz: Hiúságunk története
ITT támogathatsz bennünket

A házasságon belüli bűnök és a válás

2007. december 2. 16:51

A Korán és a saría mélyrehatóan foglalkozik azokkal a bűnökkel, melyeket a házastársak kapcsolatuk során követnek el.

A nemi érintkezés megtagadásáról

Az a férfi, aki így szól: `Olyan vagy nekem, mint az édesanyám háta!` - ad-dihárt követ el. Ezzel a kijelentéssel megtagadja a nemi érintkezést, ami a saría szerint igazságtalanság a feleséggel szemben, és ezt házasságon belüli vétségnek tekinti. `Akik dihárt követnek el közületek a feleségeikkel szemben [tudják meg hogy] a feleségük nem az anyjuk. Senki más nem lehet az anyjuk, csak aki megszülte őket. Bizony borzalmas szót és hamisságot mondanak ők, Allah azonban felettébb elnéző és megbocsátó` (58:2)

Ezt a bűnt csakis kiengeszteléssel lehet feloldani. A férj addig nem közeledhet feleségéhez, amíg jóvá nem tette rossz cselekedetét. `Akik dihárt követtek el feleségeikkel szemben, majd megismétlik azt, amit mondtak, azoknak [a kiengesztelés] egy rabszolga felszabadítása, mielőtt újra illetnék egymást. Ez intés nektek, Allah jól tudja, mit cselekedtek. Ha valaki ezt nem tudja teljesíteni két egymást követő hónapig böjtöljön, mielőtt újra illetnék egymást. S aki erre képtelen, annak 60 szegényt kell megetetnie. Azért van úgy, hogy teljes hitetek legyen Allahban és küldöttében. Ezek az Allah által megszabott határok. A hitetleneknek pedig fájdalmas büntetésben lesz részük. ` (58:3-4)

Házasságon belüli bűnnek minősül az, ha a férj a menstruáció idején vaginálisan közösül feleségével. A Korán azt tanácsolja a hívőknek, hogy tisztátalan asszonyaikhoz ne közeledjenek, addig amíg azok meg nem tisztulnak: `És ha a havi vérzésről kérdeznek téged, mondd bántalom az. Ezért hát maradjatok távol az asszonyoktól a havi vérzés alatt, és ne közeledjetek hozzájuk, amíg meg nem tisztulnak.` (2:222) A havibaj elmúltával a házastársak ismét élhetnek nemi életet: `Ha pedig megtisztultak, közösüljetek velük, ahogy Allah megparancsolta nektek.` (2:222)

Mohamed ekképpen intette a hívőket: `Aki menstruáló nővel vaginálisan vagy análisan közösül, vagy elmegy egy jóshoz, az nem hisz Mohamed küldetésében.` A tilalom megszegője 4,25 g aranyat köteles fizetni a saría szerint. Ugyancsak házasságon belüli bűntettnek számít az, ha valaki a saría tiltása ellenére análisan közösül házastársával: `Ha pedig megtisztultak, közösüljetek velük úgy, ahogy Allah megparancsolta nektek...` (2:222) Mohamed egyenesen megátkozta azokat, akik ilyen módon érintkeznek feleségeikkel. Egyes iszlámszakértők úgy vélik, hogy ennek elkövetése még akkor is tilos, ha mindkét fél akaratával történik, a beleegyezés ugyanis nem teszi megengedetté a tiltott dolgot.

Megint csak vétkezik az a férfi, aki nem bánik igazságosan asszonyaival, hisz a férjnek mindegyik feleségét egyformán kell kielégítenie mind fizikai, mind pedig anyagi téren egyaránt. Allah azt mondta: `Nem lesztek képesek arra, hogy igazságosak legyetek asszonyaitokkal, még ha nagyon igyekeznétek is, de ne forduljatok el teljesen [valamelyik feleségetektől] úgy, hogy bizonytalanságban hagyjátok őt. Ha igazságosak és istenfélők vagytok, akkor Allah megbocsátó és könyörületes.` (4:129)

A Prófétától is fennmaradt egy hadísz, mely így szól: `Akinek két felesége van és egyikükhöz jobban hajlik[mint a másikhoz] a feltámadás napján úgy jelenik meg, hogy egyik oldala ferde lesz.` Az a feleség, akit a földi életben elhanyagoltak kérheti a válás kimondását. Az al-dihár a feleséggel szemben elkövetett igazságtalan cselekedet, viszont ha nő zárkózik el a házasélettől, az a férj igényeit és jogait sérti. Tehát az iszlámban sem a férj, sem pedig a feleség nem tagadhatja meg a másik fél közeledését.

Mohamed egyik hadíszában így figyelmezteti a feleségeket: `Ha a férfi az ágyába hívja asszonyát, de ő azt megtagadja, és a férj haragosan tölti emiatt az éjszakát, akkor hajnalhasadtáig átkozzák őt [a feleséget] az angyalok." Láthatjuk, hogy a házasságon belüli bűnök mindegyike helyrehozható, ám ha a kapcsolat teljes mértékben tönkremegy, egyetlen helyes útként, már csak a válás maradhat.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. ősz: Hiúságunk története
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Olvasta már?
Bezár