2020. különszám: Egészségünk története
ITT támogathatsz bennünket

A Korán nőképe

2007. december 2. 13:26

Hogyan nyomja el az iszlám a nőket? A muzulmán férfiak intoleranciájára közömbösség vagy intolerancia lehet a válasz? Ezeket a kérdéseket veti fel Molnár Diána írásában, amely a Közel-Keleti nők társadalmi helyzetét mutatja be.

Ellentmondás a jogszabályok és a valóság között

A 7. század első felében Mohamed próféta vallásalapító tevékenysége nyomán az Arab-félszigeten megjelent és széles körben elterjedt az iszlám. A kifejezés az arab `aszlama` szóból származik, jelentése megnyugvás, alávetés Isten akaratának; követői a muszlimok, akik nem tartják elfogadhatónak az európaiak által használt mohamedán elnevezést, hiszen ők nem Mohamed mindenhatóságát és kizárólagosságát hirdetik, hanem Allahét. A muzulmánok mindegyike az utóbbival áll közvetlen kapcsolatban, ezzel is magyarázható, hogy az arab világban nincs szükség `közvetítőre` Isten és ember között.

Az arab hívők életében központi szerepet tölt be a vallás, így még a 21. század küszöbén is képesek az iszlám - sokszor középkori sajátosságokkal rendelkező - alapvető pilléreit betartani, patriarchális társadalmaikban asszonyaikat hátrányos helyzetben részesíteni. Ez főként a Sínai-félsziget valamennyi arab lakta területére és Észak-Afrika országaira igaz. Ezen államokban a nők kevesebb joggal rendelkeznek európai társaiknál, és szabadságukban is sokkal inkább korlátozottak. Születésüktől engedelmességre nevelik őket, hogy férjeik hűséges társai, az iszlám hit letéteményesei, kiváló anyák, leányok és feleségek legyenek, `akik a férfiak életét örömmel és boldogsággal töltik el`.

A témával egy 2004-es, a Sínai-félszigeten, Jordániában tett utazásom hatására kezdtem el foglalkozni. A zömmel még ma is beduinok által lakott államban ismerkedtem meg a nyugati civilizációtól igencsak eltérő kultúrával, a varázslatos Kelettel, amely teljesen hatalmába kerített. Dolgozatomban 11 fejezetben próbáltam meg összegyűjteni a közel-keleti nők életének meghatározó pillanatait. Ebben nagy segítséget nyújtott a muszlimok szent könyve, a Korán és a saría, amely betekintést enged az iszlám jog különös világába. A dolgozat írása közben aztán fény derült arra is, hogy bár a Korán és a Próféta híres mondásait tartalmazó hadísz szerint a nők és a férfiak vallásos értelemben egymás egyenrangú felei, a muszlimák az élet minden területén egyértelmű hátrányt szenvednek.

Az iszlám ellentmondásossága számos formában megmutatkozik. A Korán szerint a nőket ugyanaz a bánásmód illeti meg férjük részéről, mint amivel ők tartoznak nekik, `a férfiak (azonban) egy fokkal fölöttük állnak.` (2:228) E mondat világosan kimondja, hogy bár a felek hasonló jogokkal rendelkeznek, a férfi uralkodhat asszonya felett és engedelmességet követelhet meg tőle. Tehát a nők nem mellérendelt, hanem alárendelt szerepet töltenek be a házasságban és a muszlim társadalomban. A társadalmat így a férfiak irányítják, akik minden téren előnyt élveznek a muszlim nőkkel szemben. Legyen ez az öröklés, az igazságszolgáltatás, a kulturális és művelődési lehetőségek, a házasság, a válás, vagy akár a közéleti szereplés, felemelkedés lehetősége.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. ősz: Hiúságunk története
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Olvasta már?
Bezár