2023. nyár: Kedvenc keddi sorozataink
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Eljegyzés és házasság

2007. december 2. 16:38

A koranikus törvények a házasság alsó határát lányoknál 12, fiúknál 15 évre teszik. Ezért a lányokat már 10-12 éves korukban eljegyezték.

Eljegyzés romantikus elemekkel

A leánykérés, az eljegyzés a menyegzői lakoma vidékenként más és más formát öltött. Amikor egy fiatalember kiszemelte jövendőbelijét, apját elküldte a lány apjához, hogy előzetes megállapodást kössenek. A kérő ígéretet tett a lány apjának egy meghatározott összegű jegyajándék kifizetésére, melynek nagysága az ifjú ara társadalmi rangjától, származásától, szépségétől és életkorától függött. Ez lehetett három vagy négy aranypénz. A hozomány (mahr) a feleségjelölt saját tulajdonát képezte a későbbiek során, amit válás esetén is megtarthatott. A saría értelmében ugyanis nincs automatikus vagyonközösség a házasságban. A mahr eredetileg olyan kompenzáció volt, melyet a vőlegény a menyasszony családjának fizetett, kárpótlásként azért, hogy hosszú évek szülői gondoskodása után a leányt kiemelte a családi környezetéből és saját házába vitte.

Előfordult, hogy a szülők két fiatal házasulandó szándéka esetén azok horoszkópját vetették egybe, és ha a jelek kedvezőnek bizonyultak, közös erővel megtették a szükséges előkészületeket. Mivel ezeknek a dolgoknak nagy szerepet tulajdonítottak, leggyakrabban az asztrológus által meghatározott napon tartották meg a kézfogót. Ám nemcsak a csillagok kedvező előjeleit figyelték, hanem az ifjú muszlima vallásossága és tisztasága is nagyban befolyásolta a házasságra törekvő arab férfit, amikor párt választott magának.

A Korán ugyanis a hívő arab férfival vagy nővel létesített kapcsolatot támogatja. Ezt támasztja alá a szentkönyvből vett néhány soros idézet: `Ne házasodjatok pogány asszonyokkal, amíg nem lesznek hívők! Egy hívő rabszolganő bizony jobb egy pogány asszonynál - még akkor is, ha ez tetszik nektek. És ne adjátok feleségül [hívő asszonyokat] pogányokhoz, amíg nem lesznek hívők! Egy hívő rabszolga bizony jobb egy pogány férfinál, még akkor is, ha ez tetszene nektek. Ezek [a pogányok] a Pokol tüzéhez hívnak, Allah azonban - ha úgy tetszik neki - a Paradicsomba és a megbocsátáshoz hív. És megmagyarázza ő a verseit az embereknek. Talán hat rájuk az intés` (2:221)

A hozományos eljegyzési forma mellett számos egyéb példára bukkanhatunk az arab világban. A perzsa hagyomány szerint, az ifjú perzsa lányok ibolyacsokrot adtak ajándékba annak a férfinak, aki tetszett nekik. Abban az esetben, ha a férfi elfogadta, beleegyezését adta a frigybe. Ez esetben a legény szülei arany- vagy ezüstgyűrűt küldtek a menyasszony jelöltnek, melyet az ifjú hölgy a jobb kezén viselt. Ezután a lány szülei ajándékozták meg a vőlegény jelöltet és annak szüleit többnyire jóízű cukorkával, majd ezt követően megtartották a fiatalok eljegyzését. Egy év és két hónap elteltével a leány apja megbízott két jó ítélőképességű muszlim férfit, hogy keressék fel a vőlegényt és tudakolják meg tőle, hogy továbbra is szándékában áll-e feleségül venni a kiválasztott leányt. Ha mind a két megbízott kérdésére igennel felelt, és ha a menyasszony is egyet értett a házassággal kapcsolatban, megtartották az esküvőt.

Kelet-Iránban a fentiekhez hasonlóan zajlott a leánykérés. Ha egy fiatalember házasulni akart, és akadt a közelében egy olyan lány, aki tetszett neki, az apja három rokon társaságában felkereste a leány apját. Nem tértek rögtön a tárgyra, hanem hagyták, hogy a ház ura kérdezze meg tőlük, mi célból jöttek. Miután elmondták látogatásuk eredeti okát, az apósjelölt gondolkodási időt kért tőlük, s a válasz függvényében dőlt el, hogy lesz-e esküvő vagy sem.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2023. nyár: Kedvenc keddi sorozataink
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!