2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A nők nevelése és körülmetélése

2007. december 2. 13:45

A muszlim szülők szeretettel és teljes odaadással nevelték csemetéiket.

Alapvető szabályokkal ismerkedtek

Nagy gondot fordítottak arra, hogy apróságaik életük első felében elsajátítsák az udvariasság és az engedelmesség elemi szabályait. A kicsinyek három- négyéves korukig fabölcsőben aludtak, mely fölé fátyolt feszítettek, hogy megóvják őket a szúnyogoktól. Bölcsőjük fölé talizmánt függesztettek: ez leggyakrabban egy alaposan kiszárított birkaszem volt, és arra szolgált, hogy megvédelmezzék kicsinyüket a gyermekbetegségektől, amiket Allah alázatos szolgái rontásnak tulajdonítottak. Rendszeresen égettek tömjént, hogy a piciny teremtések közeléből elűzzék az ártó szellemi lényeket.

A kisebb gyereket rendszerint úgy altatták el, hogy egy vászondarabkába belegöngyölt finom s édes datolyát dugtak a szájukba, és közben énekeltek nekik. A nagyobbacskákat függőágyba fektették. Ágyaikat négy kötél tartotta, és ezek húzogatásával hintáztatták őket. A szülők nagyon fontosnak tartották, hogy gyermekeik mindig ápoltak, egészségesek és jólöltözöttek legyenek. Így a család apróságai számára berendezett szobában nagy szereppel bírt az a hatalmas medence, amely lehetővé tette a gyermek megfürdetését a nap bármely szakaszában. Öltözködésüket illetőleg általánosságban elmondható, hogy az apró muszlimok s muszlimák ugyanolyan ruhákban jártak, mint őseik.

A kislányokat éppúgy öltöztették, mint mamájukat. A gazdagabb családok lánykái már kilenc éves koruktól fogva bársony ruháik felett selyemből készült fátylat viseltek, és akárcsak az igazi hölgyek festették a körmüket, s ujjaikat gyűrűkkel rakták tele. A legszebb és legpompásabb ékszerekkel és ruhadarabokkal díszítették testüket. A kisleányok főztek, babáztak, labdáztak és időnként aprócska agyag vagy papírból készült állatfigurákkal játszottak.

Édesapjuk minden este a bazárban vásárolt lédús gyümölccsel vagy valami finomsággal lepte meg feleségét, és kisgyermekeit. A lánykák egészen 5 éves korukig anyjuk gondjaira voltak bízva, és a hárem egy nagy méretű lakószobájában laktak. A tehetősebb famíliákban a dajkák, a kevésbé előkelőbbekben az anya vagy a nagymama vigyázott a gyerekekre. A hárem nőtagjai megismertették a fiatalokkal az alapvető társadalmi szabályokat. Ezen hagyományok közül a keresztbe font lábakkal való ülést kell kiemelni, amely a Közel-Keleten igen elterjedt, bár ez egy eléggé kényelmetlen testhelyzet.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár