2022. ősz: Megrázó másnapok
ITT támogathatsz bennünket

A világtörténelem legnagyobb hazugsága

2005. szeptember 19. 10:45

A történelemben sokszor kiderült már politikai vezetőkről, hogy hazudtak. 1974. augusztus 8-án Richard Nixon, az Egyesült Államok elnöke televíziós beszédben jelentette be: az amerikai történelemben elsőként lemond az elnöki tisztségről. A lemondással a hivatalos kongresszusi felelősségre vonást (impeachment) akarta elkerülni. Ekkorra ugyanis világosan kiderült: Nixonnak szerepe volt a Watergate-botrány eltussolásában, eskü alatt tett vallomásában hazudott.

Korábban


Nixon túl részeg volt

1973 októberében, mikor az arab-izraeli háború kis híján robbanásig hevítette a hidegháborút, Richard Nixon amerikai elnök túl részeg volt, hogy fogadja Edward Heath brit miniszterelnök telefonhívását - derül ki azokból a telefon-jegyzőkönyvekből, melyeknek nemrégiben oldották fel a titkosságát.

Elkeltek a Watergate-iratok

Az austini Texas Egyetem 5 millió dollárért vette meg Bob Woodwardtól és Carl Bernsteintől a Watergate-iratokat.

90 éve született Nixon

Akárcsak más Nixon-dátumokon, születése 90. évfordulóján is tevékenységének más fejezeteire emlékeznek vissza elsőként saját országában és megint másokra a világ különböző pontjain.

Lemondás és bűnbocsánat

`Remélem, hogy ezzel a lépéssel elősegítem annak a gyógyulási folyamatnak az elindulását, melyre Amerikának borzasztó nagy szüksége van` - mondta az elnök az Ovális Irodából közvetített, helyi idő szerint este kilenckor kezdődött beszédben.Másnap délben hivatalosan is véget ért Nixonnak, az Egyesült Államok 37. elnökének megbízatása. Mielőtt beszállt volna a Fehér Ház gyepén várakozó helikopterbe, a leköszönt elnök mosolyogva búcsúzott az amerikaiaktól, és a győzelem kézjelét mutatta a kameráknak. Majd becsukódott a helikopter ajtaja, és a Nixon-család elrepült kaliforniai otthona felé. Néhány perccel később Gerald R. Ford addigi alelnök, az Egyesült Államok 38. elnöke a Fehér Ház Keleti Termében letette a hivatali esküt. Elődjéhez hasonlóan Ford is televíziós beszéddel fordult a nemzethez, melyben kijelentette: "Amerikai honfitársaim, nemzetünk hosszú rémálmának vége". Ford elnöki hatalmánál fogva felmentette Nixont valamennyi bűne alól, amit azzal magyarázott, hogy véget akart vetni annak a kettéosztottságnak, amelyet a Watergate-botrány okozott a nemzetnek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. ősz: Megrázó másnapok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár