2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A Bush-család is érintett lehet a Kennedy-gyilkosságban

2003. november 6. 17:43

A megközelítés szenzációhajhász, az alátámasztás kétséges, de érdekes a fiatal belga kutatónő összeesküvés-elmélete

Korábban

Elárverezték Jackie és JFK használati tárgyait
Az egykori amerikai elnök és feleségének 330 használati tárgya került kalapács alá a Hantman
Kennedy titka
John F. Kennedy orvosi iratainak első alapos tanulmányozása után kiderült, hogy az amerikai elnök több betegségben szenvedett

Szenzációs, bár kissé hihetetlen következtetésre jutott egy fiatal belga kutatónő John Kennedy amerikai elnök 1963-as meggyilkolásáról írt könyvében (Les nouvelles preuves sur l'assassinat de John Fitzgerald Kennedy). Eszerint a Bush-családnak, azaz a jelenlegi amerikai elnök hozzátartozóinak is közük lehetett a merénylethez. A La Derniere Heure című belga lap csütörtöki beszámolója szerint a szerző, Caroline Lebeau állítását azzal magyarázza, hogy Kennedy törvényben akarta szabályozni az olajkitermelést és a nagy vagyonok adóztatását, ami az érintett texasi családoknak, köztük a Bush-családnak 894 millió dolláros kárt okozott volna. Ez indíték lehetett volna a merényletre.

Szintén az indítékok közt szerepelhet, hogy ha Johnson alelnök (aki Kennedy halála után került az elnöki posztra) nem kerül be újból a Fehér Házba, akkor utolérték volna egy pénzügyi botrány hullámai, s akár még börtönbe is kerülhetett volna. Márpedig Johnson texasi volt, szoros szálak fűzték a gazdag texasi családokhoz, amelyek anyagilag is támogatták őt. "Megvolt tehát az indítékuk, a szükséges pénzügyi forrásaik és a lehetőségük" - véli a belga szerző, aki a cikk szerint hosszas, alapos kutatásokat végzett a témában.

Ami az 1963. november 22-i dallasi gyilkosságnak az elkövetését illeti, Lebeau határozottan állítja, hogy a jelenlegi államfő apja, idősebb George Bush - maga is amerikai elnök 1988 és 1992 között - a helyszínen volt, mint a CIA ügynöke. Erről szerinte fényképfelvétel is tanúskodik. Bár idősebb Bush mindig tagadta, hogy 1975, azaz a CIA igazgatójává történt kinevezése előtt e szervezet tagja lett volna, a belga kutató azt állítja, hogy egy írásos feljegyzés ezt bizonyítja. (Bush egyik feladata állítólag az volt a CIA-ben, hogy Castro-ellenes fegyvereseket toborozzon a Disznó-öbölbeli partraszálláshoz, a hatvanas évek elején végrehajtott Kuba-ellenes amerikai beavatkozáshoz.)

"Számomra egyértelműen ő az, aki az egész merényletet megszervezte. A bizonyíték: egy héttel a merénylet előtt idősebb Bush részletesen elmondta valakinek, hogy mi is fog történni. A lövéseket, sőt még azt is, hogy két órával később valakit letartóztatnak majd" - nyilatkozta Caroline Lebeau. Mint mondja, ezt a beszélgetést magnószalagra rögzítették, de utóbb titkosították, s archívumba került. Ám ha nem a gyilkossággal vádolt Lee Harvey Oswald a tettes, akkor ki? A belga kutató ezt nem tudja, de gyanúsnak találja, hogy november 22-én a helyszínen volt Orlando Bosh Avila kubai terrorista, aki számos merényletet követett el, és a CIA-nak dolgozott.

John F. Kennedy halála titokzatos esemény mindmáig. Az USA 33. elnöke 1963. november 22-én, egy pénteki napon Dallasba repült, hogy a frakciózó helyi demokrata párt belső viszályait eloszlassa. Az elnök tárgyalásokat folytatott a nukleáris kísérletek korlátozásáról, és a nemzetközi- és belpolitikai helyzet megoldásáról. Elkerülte a Kuba elleni katonai beavatkozást, és a szervezett bűnözés túlburjánzását. Felesége, Jacqueline és az elnök Fort Worth-ből egyenesen a Dallasi repülőtérre érkezett John Connally - Dallas kormányzója -, és felesége Nellie társaságában.

A konvoj második autójában (két személyi testőr kíséretében) ültek. Ahogy a Houston Streetről az Elm Streetre fordult a nyitott limuzin, hirtelen lövés dördült el a 82 méterre lévő tankönyvraktár 6. emeletéről. Ám a következő pillanatban még néhány lövés a szemközti térről is eldördült. Az elnök koponyája, agyveleje teljesen szétroncsolódott. Felesége a Parkland Memorial korházhoz szállította, azonban délután egy órakor a világ tudomására hozták az elnök halálát.

Johnson még aznap visszatért Jacqueline-nal a Fehér Házba, és még a repülőn letette a hivatali esküt. Cselekedni kellett... Az elnök koporsóját nemzetiszínű lobogóval letakarva - november 23-án - Washingtonba szállították. A boncolás körül sok vita kerekedett.

Az tény, hogy Lee Harvey Oswald-ot egy rendőrtiszt - feltehetően gyanús viselkedése miatt - feltartóztatott, mire a gyanúsított a rendőrt agyonlőtte. Oswald-ot délután 3:50-kor elfogták. Eközben megtalálták a gyilkos fegyvert. Oswald (természetesen) mindent tagadott. Régebben megpróbált a Szovjetunióban állampolgárságot szerezni, és támogatta Castro-t is. Ennek ellenére indítékot nem találtak ellene. Jack Ruby - alvilági sztriptízbár tulajdonos -, amikor 11.21- kor (a gyilkosság után két nappal) Oswaldot a megyei börtönbe akarták szállítani (a helyi rendőrségről) a világ szeme láttára hasba lőtte a gyanúsítottat.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár