A vörösterror 133 napja

Egy újságíró, aki történelmet írt

2004. november 29. 09:28

William Safire, az amerikai konzervatív újságírás egyik legnagyobb tekintélye, Richard Nixon egykori beszédírója 31 éven át állandó véleménycikkel jelentkezett a liberális-baloldali New York Times-ban. A héten bejelentette: megválik legendás "On Language" című rovatától, és ezentúl a jótékonyságnak szenteli életét.


Egy legenda visszavonul

A 74 éves Safire bejelentette: januártól nem folytatja 1979 óta rendszeresen megjelenő, legendás "On Language" című cikksorozatát a New York Timesban. "Akkor kell kiszállni, amikor még a csúcson vagy, és még szeretnél valami mást csinálni" - indokolta döntését az újságíró. Elmondása szerint már tavaly közölte a lap kiadójával, Arthur Sulzbergerrel, hogy a 2004-es elnökválasztási kampány lesz újságíró-pályafutásának "utolsó hajrája". Még azt is hozzátette: könnyebb szívvel távozik, hogy Bush és a republikánusok győztek. Sulzberger "sajnálkozását fejezte ki", és arra buzdította Safire-t, hogy ne hagyja abba az évek során viták sorozatait kavart cikksorozatát.

Az amerikai liberális sajtó fellegvárának számító New York Times olvasói megrökönyödve látták 1973-ban, hogy kedvenc lapjuk állandó konzervatív publicistát kezdett alkalmazni. Méghozzá kit! Az illető William Safire volt, aki a botrányoktól igencsak terhelt Nixon-adminisztráció utolsó heteiben érkezett a Fehér Házból - ahol az elnök beszédírójaként dolgozott - a tekintélyes baloldali napilap mindaddig politikailag homogén vélemény-oldalára.

Safire hetente háromszor jelentkező állandó rovata ("On Laguage" - "A nyelvről") mégis rendkívül népszerűvé vált az évtizedek során. Azt túlzás lenne állítani, hogy az éles hangú, sokszor a sértegetésig kemény zsurnalisztát mindenki megszerette, ám az kétségtelen, hogy véleményére a lap baloldali törzsolvasói is megtanultak odafigyelni. "Volt idő, amikor azért olvastunk publicisztikát, mert a szerzők valódi bennfentesek voltak" - mondta Safire távozása kapcsán a New York Times publicisztika-rovatának szerkesztője, Gail Collins. "Manapság az emberek a távolságtartó hangvételt és véleményt kedvelik a publicistákban. Safire ötvözni tudta a kettőt. Valóságos intézménnyé vált nálunk."

2019. tavasz: A vörösterror 133 napja
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!