2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Uralkodók agyament névvel

2014. december 18. 13:00

Ugró

A közép-németországi Türingia első jelentősebb befolyással rendelkező uralkodó családja a Ludowing família volt. A frank nemesi címmel bíró dinasztiaalapító, I. (Szakállas) Lajos Friedrichroda város közelében építette fel a később székhelyül szolgáló Schauenburg várát. Utódáról, Lajosról számtalan legenda kering. Amit biztosan tudunk, hogy a későbbi invesztitúraharcokban a pápa oldalán harcoló gróf 1056-ban 14 éves korában került a trónra, s egészen haláláig, azaz 1123-ig uralkodott.

A Türingiai Hercegség központjának számító Wartburg várának építője kalandfilmbe illő módon tett szert az "Ugró" melléknévre. A történet szerint Lajos megpróbálta elfoglalni a Szász Grófság egyik palotáját, amely a Saale folyó mentén helyezkedett el. Az ostrom balul sült el, azonban a gróf bejutott a kastélyba, és leszúrta III. Frigyes szász grófot. Végül fogságba esett és a halle-i Giebichenstein Kastélyba vitték.

Már három éve sínylődött a börtönben, amikor megszervezték a szökését. A palota tornyából egy fejesugrással távozott egyenesen a Saale folyóba, ahol egyik szolgája egy csónakkal és kedvenc lovával, a hófehér Hattyúval várta. A gyilkosságért való engesztelésül később felépítette a St. Ulrici templomot Sangerhausenben, valamint megalapította a Reinhardsbrunni Apátságot.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár