2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Uralkodók agyament névvel

2014. december 18. 13:00

Retek és káposzta

A 13. század közepétől a Nagy Mongol Birodalom nyugati részállama, az Aranyhorda félelmetes erőnek számított Kelet-Európában, ahol több hadjáratot vezetett az ottani államok ellen. Az 1185-ben poraiból feltámadó, a bizánci igát legyűrő Bolgár Cárság, amelyet a 13. század elején a Balkán vezető hatalmának tekintettek, megroppant a nomádok folyamatos zaklatásai miatt, s egy rövid ideig még a mongol vazallusi státuszt is kénytelen volt elfogadni.

Nem nézhette mindezt tétlenül a pásztor Ivajlo, akinek álmában adták tudtára az égiek, hogy meg kell mentenie hazáját. 1277-ben összeverbuvált egy parasztsereget, s gyakorlatilag egy parasztfelkelés keretében megtámadta a használhatatlannak titulált nemeseket. A mongolokat Dobrudzsából kiverő parasztvezér, aki letaszította a trónról Csendes Konstantin cárt, feleségét pedig asszonyává tette, bár népi hőssé vált, nem menekülhetett az alacsony származását gúnyoló jelzőktől: a bolgárok a "Retek", illetve a "Káposzta" melléknevekkel jutalmazták új cárjukat.

1278 és 1279 között ténylegesen is ő gyakorolta a cári jogokat, s még az ellene küldött bizánci sereget is móresre tanította. Sorsát azonban nem kerülhette el: a bolgár nemesek, az elüldözött uralkodó rokonai és hívei, valamint Nogaj kán tatár seregei végül letaszították a trónról, s meggyilkolták.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár