2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Uralkodók agyament névvel

2014. december 18. 13:00

Tehetetlen

A történelem során nem kevés uralkodónak volt problémája azzal, hogy örököst nemzzen, szerencsétlen IV. Henrik kasztíliai és leóni királyra (1454-1474) viszont rá is ragadt az erre utaló jelző ("Tehetetlen"). Problémái 15 éves korában kezdődtek, amikor megtagadta, hogy feleségével, Navarrai Blankával háljon. Egy évtized sikertelen próbálkozás után a 19 éves korában trónra kerülő Henrik a válást szorgalmazta. Mivel a házasságot nem hálták el (a királynő környezete szerint), és Henrik állítólag képes volt szexuális életet élni (a helyi bordélyok szerint), a király 1455-ben újranősült, a szerencsés ara, Portugáliai Johanna pedig hat évvel később egy hercegnőt hozott a világra.

A királyi sarj származása azonban sokak számára nem volt egyértelmű. Nagyon valószínű, hogy Henrik lefizette a prostituáltakat. Az udvari orvos szerint Henrik testi tulajdonságai ("erőtlen és gyenge alul, feje viszont hatalmas") lehetetlenné tették, hogy nemzőképes legyen. Ráadásul Henriket impotenciája miatt második felesége megcsalta, így a szintén Johanna nevű lánya esélyei a trónra a nullával váltak egyenlővé.

A IV. Henrik uralma alatt is válságok és fegyveres konfliktusok sorát megszenvedő királyságok az uralkodó halála után polgárháborúba süllyedtek. A nemesség Henriket arra kényszerítette, hogy jogos örököseként ne - a portugál hadsereg által is támogatott - Johannát, hanem apjának, II. Jánosnak második házasságából született leányát (tehát Henrik féltestvérét), Izabellát fogadja el. A két királynő küzdelméből végül az utóbbi, (Kasztíliai) Izabella került ki győztesen, aki 1479-ben hozzáment Aragóniai Ferdinándhoz, s a friggyel gyakorlatilag egyesítették Spanyolországot.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár