2024. tél: Szoknyával a politikában
ITT vásárolhatsz termékeinkből
Saly Noémi

Töltött káposztánk kezdetei

„Kaposztat töltve. Köver tehen hust vagy diszno hust vagdalj öszve, feöt tyukmonyat, vörös hagymat közibe, borsold megh safranyozd megh gömbölygesd öszve takard kaposzta levelbe mint egy-egy dio akkorak legyenek ragd az fazikba szalonnatis tegy az fazik fenekire, egy vagy két darab hustis hogy migh fő [amikor megfőtt], ismét borsold saffranyozd megh igen io.” Ismerős? Hát persze. A mi régi, jó töltött káposztánk köszönt be ezzel a recepttel – Cserei János Énekeskönyvéből. 

A sok vihart átélt mű az Országos Széchényi Könyvtár kézirattárában kuksol, ahová a zirci cisztercita apátság könyvtárából került még 1957-ben. Hogy oda honnét jutott, azt nem lehet tudni, azt viszont a zenetudós Domokos Pál Péter jóvoltából igen, hogy az 1670-es években biztosan megjárta Csíksomlyót.

Itt Kájoni János gyűjtögette az erdélyi kántorok, oskolamesterek énekeskönyveit, hogy létrehozza hatalmas művét, a Cantionale Catholicumot. Őt a recepteknél biztosan jobban érdekelték a kották meg a kézdiszentléleki betlehemes – a legelső, amelyet magyar nyelvterületről ismerünk. De töltött káposzta receptből is ez a legelső. Be is került abba a szakácskönyvbe, amely szintén Somlyón keletkezett valamikor 1693 előtt.

Énekek és receptek

Coroi Artur történész szerint Cserei 1600 körül született Baróton, és „valószínűleg a baróti iskolában, majd egy színvonalas oktatási intézményben vagy kolostorban, talán épp Csíksomlyón […] szerezte latin nyelvtudását, az egyházi zenében való jártasságát, a szentírásban és a vallásos irodalomban való tájékozottságát”. Deákként, iskolamesterként, rektorként működött Lemhényben, majd Kézdiszentléleken és Almáson. Megnősült, több gyermeke született, 1652-ben pedig pappá szentelték.

Halála évét nem ismerjük. Énekeskönyvében „a latin és magyar nyelvű, néhol kottázott egyházi énekeken, zsoltárokon, […] imádságokon és verseken kívül […] szónoklat- és áldásszövegeket, evangéliumi idézeteket […] halottbúcsúztatókat, példabeszédeket, tanmeséket, ételrecepteket […] is találunk”. A kötetbe más kezek is írtak, köztük Csáky István szakácsa 1626-ban.

A könyvben három különálló csokorban összesen ötvennyolc recept sorakozik. A töltött káposzta lejegyzésének dátumát nem tudjuk pontosan meghatározni, de valószínűleg az 1630-as években írhatta le valaki, a kézírás alapján nem maga Cserei. 

A teljes cikk a Múlt-kor történelmi magazin 2024. tél számában olvasható.

Előfizetési lehetőségek

Digitális

Digitális formában
szeretnék előfizetni
a magazinra vagy korábbi
lapszámot vásárolni

vásárolok

Nyomtatott

A magazin nyomtatott
verziójára szeretnék
előfizetni vagy már korábban
megjelent lapszámot vásárolni

vásárolok
Bezár