2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
ITT támogathatsz bennünket

Tíz kevésbé ismert tény az amerikai függetlenségi háborúról

2018. július 4. 16:46 Múlt-kor

A britek 1776-ban majdnem megnyerték a háborút

1776 nyár végén a brit haderő súlyos vereséget mért Washington erőire a Long Island-i csatában (amely brooklyni csata néven is ismert). A brit csapatok ezután megszállták New York városát és egész New Jersey-n át kergették a szétesett forradalmár hadsereget, egészen a Delaware folyóig. December közepére a legtöbb brit tiszt úgy látta, a függetlenségi mozgalom az összeomlás szélén áll. Karácsony után azonban Washington merész ellentámadást indított, újjáélesztve az amerikai harci kedvet és megmutatva, hogy a háború korántsem ért még véget.

A kortársak a britek parancsnokát, Howe tábornokot okolták azért, hogy nem ragadta meg az alkalmat a lázadás szétzúzására. A történészek kegyesebben bántak Howe-val,  felismerve, hogy már az 1776-os hadjárat során is súlyos logisztikai problémákkal küzdött az Amerikában állomásozó brit haderő, Howe pedig nem kívánta tovább elidegeníteni magától a lakosságot brutálisabb módszerek bevetésével.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Brit csapatok csapnak össze francia és májszori erőkkel Cuddalore ostrománál 1783-banBernardo de Gálvez spanyol csapatokat vezet a britek ellen a floridai Pensacolánál, 1781-benLord Cornwallis megadja magát és seregét a francia (balra) és amerikai (jobbra) csapatok előtt Yorktownnál, 1783-banRochambeau francia és Washington amerikai tábornok kiadják utolsó parancsaikat a yorktowni csata előtt, 1783.A Bunker Hill-i csata, 1775.III. György brit királyA döntő brit győzelemmel végződő tengeri ütközet Dominikánál, 1782.Washington átkelése a Delaware folyón, 1776. december 25-26.John Singleton Copley festményén jól láthatóan egy fekete katona is harcol a brit oldalon az amerikaiak ellen
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár