2022. nyár: Mesebeli menyegzők
ITT támogathatsz bennünket

Szív- és érelmeszesedésben szenvedett Ötzi, a jégember

2018. május 29. 11:58 MTI

Három helyen is mészlerakódást észleltek Ötzi, az ötezer éves gleccsermúmia szívénél a Bolzanói Kórház radiológiai kutatása során. A szakértők eredményeiket a RöFo - Fortschritte auf dem Gebiet der Röntgenstrahlen című szaklapban mutatták be.

A szív területén kívül a nyaki verőér és a koponyaalap artériáinál is találtak meszesedést. A tanulmány szerint a koszorúérben Ötzinél tapasztalt meszesedés mértéke egy ma élő 40-50 éves, világos bőrű férfiénak felel meg. Mivel azonban Ötzi nem túlnyomórészt ülőmunkával töltötte az életét, a kutatók szerint főként genetikai okai lehettek az érelmeszesedésnek.

Ötzi jellegzetes kéztartása miatt - a gleccsermúmia jobbra kinyújtva „tartja” bal karját a teste előtt - 2013-ig nem volt lehetséges átfogó komputertomográfos felvétel készítése, csak ekkor tudták átvilágítani Ötzit a Bolzanói Kórház új, nagyobb CT-gépével. Ekkor készültek az első képek a gleccsermúmia teljes mellkasi területéről, amelyek elemzése révén fény derült a mellkasban, a nyaki verőér és a koponyaalap artériáinál lévő meszesedésekre.

Az érelmeszesedésre vonatkozó információkat betáplálták egy olyan mértékrendszerbe, amely a meszesedések térfogatából és méretéből következtet az etnikumok, nemek és életkorok különbözőségeire. Ötzi ezen rendszer alapján a kaukázusi, tehát világos bőrű emberek csoportjába sorolható.

A gleccsermúmia genomját 2012-ben tárták fel, és megállapították, hogy genetikai hajlama volt a kardiovaszkuláris megbetegedésekre. Patrizia Pernter kutató szerint ezért Ötzi nemcsak az érelmeszesedés egyik legrégebbi bizonyított esete, hanem „orvosi példája annak is, hogy valószínűleg a genetikai hajlam a legfontosabb kiváltó oka az artéria- és koszorúér-meszesedésnek”.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. nyár: Mesebeli menyegzők
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Ötzi rekonstrukciója

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár