2021. nyár: Végzetes asszonyok
ITT támogathatsz bennünket

Kecskeszalonnát evett Ötzi az utolsó vacsoráján

2017. január 19. 14:55 MTI

Alpesi kőszáli kecske szalonnája volt a világhírű gleccsermúmia utolsó tápláléka, mielőtt az Ötz-völgyi-Alpok jegén megfagyott volna. A gyomrában talált zsír tehát nem sajtból vagy más tejtermékből származott, ahogy több kutató is gyanította, hanem húsból. 

Ötzi

Alpesi kőszáli  kecske szalonnája volt Ötzi, a világhírű gleccsermúmia utolsó tápláléka, mielőtt az Ötz-völgyi-Alpok jegén megfagyott volna -  közölte Albert Zink múmiaszakértő egy bécsi kongresszuson. A szakember a bolzanói Európai Akadémia (EURAC) szintén múmiákat és a jégembert kutató intézetének tudósaival közösen  elemezte az 5300 éve élt újkőkori ember gyomrában talált hús nanoszerkezetét, majd összehasonlították más húsfélékkel.  
  
Megállapították, hogy az elfogyasztott hús nyers volt, és alpesi kőszáli kecskétől származott. Valószínű, hogy az őskori férfi a mai szalonnához hasonló szárított húst evett, nem volt ugyanis működő vadászfegyvere, csak  egy íj, amely nem volt még használatra kész állapotban. Az őskori férfi valószínűleg szárított húst vitt magával, a  nyers hús gyorsan megromlott volna - magyarázta Zink. A gyomorban talált zsír elemzésével azt is kiderítették, hogy nem sajtból vagy más tejtermékből származott, ahogy több kutató is gyanította, hanem húsból.

Két német hegymászó, Erika és Helmut Simon 1991. szeptember  19-én fedezte fel az 5300 éves újkőkori holttestet az Ötz-völgyi-Alpokban, 3210 méteres magasságban. Nevét a megtalálás helyről kapta, övé a legrégibb, teljes épségben fennmaradt emberi  holttest.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. nyár: Végzetes asszonyok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár