2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Senki sem akart eleget fizetni a világ legelső postabélyegéért

2021. december 8. 16:01 MTI

Nem kelt el a világ legelső postabélyege egy keddi londoni árverésen, mert a minimálisan elvárt összeget sem ajánlották meg érte az érdeklődők, holott a Sotheby's aukciósház új világrekord megszületését sem tartotta kizártnak.

Többre számítottak

A legmagasabb ajánlat az 1840-ből származó Penny Blackre 3,8 millió font (4 466 849,35 euró) volt, miközben az aukciósház előzetesen 4-6 millió font közötti leütési árral számolt, sőt azt sem tartotta kizártnak, hogy a postatörténeti relikvia esetleg megdönti a 9,48 millió dolláros eddigi rekordot.

A bélyegritkaság egy érintetlen, nem használt bélyeg a legelső nyomtatott ívről Nagy-Britanniából. A fogazatlan bélyeg tetején a „postage” (postaköltség), alján az értéket jelző „one penny” (egy penny) felirat, felső sarkaiban csillagszerű szimbólumok, alsó sarkaiban a bélyegíven való helyét jelző betűk vannak.

A kibocsátó ország nevét nem tüntették fel, a brit bélyegeken – a világon egyedüliként – a mai napig is csupán az uralkodó portréja szerepel.

A félunciás leveleket bérmentesítő, teljesen fekete Penny Blacket 1840. május 1-jén bocsátották ki, és hivatalosan május 6-tól használhatták fel őket.

Alig több mint egy évig volt forgalomban, mert a vörös bélyegzőt alig lehetett látni rajta, sőt könnyen le is lehetett törölni, hogy a bélyegeket így újra felhasználják.

„Ez az első bélyeg, minden bélyeg előfutára, és egyértelműen a filatéliatörténet legfontosabb darabja. Bár világszerte számos rendkívül fontos bélyeg található állami és magángyűjteményekben, ez az a bélyeg, amely elindította az általunk ismert postai rendszert” – hangsúlyozta jelentőségét Henry House, a Sotheby's szakértője az aukció előtt.

Úgy tudni, hogy csak két másik, hasonlóan jó állapotban fennmaradt Penny Black létezik az első nyomásból, mindkettő a Brit Postamúzeum gyűjteményében található.

A világ legdrágább egypéldányos bélyege egy bíborvörös egycentes bélyeg, az 1856-os British Guiana 1 cent Magent, amelyet 9,48 millió dollárért árverezték el a Sotheby's egy 2014-es New York-i aukcióján.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár