2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Másfél évszázad után visszatér Nagy-Britanniába a világ legdrágább bélyegritkasága

2021. július 15. 18:18 MTI

Kiállítják Londonban a világ legdrágább bélyegritkaságát, amely 143 év után tér vissza Nagy-Britanniába, miután egy brit bélyegkereskedő vállalat 8,3 millió dollárt fizetett érte a közelmúltban.

Az 1856-os brit-guyanai egycentes magentát a Stanley Gibbons vásárolta meg a múlt hónapban – írja a BBC hírportálja.

A fekete tintával bíborvörös papírra nyomtatott bélyeg egy háromárbócos hajót ábrázol az egykori brit gyarmat, Brit Guyana mottójával: „We give and expect in return” (Adunk, de cserébe elvárunk).

1856-ban került forgalomba, amikor egy Londonból várt bélyegszállítmány késése miatt a gyarmat postamestere háromféle ideiglenes bélyeg nyomtatását rendelte el.

A hivatalos bélyegszállítmány megérkezését követően a postamester elrendelte, hogy vonják ki a forgalomból az ideiglenes változatokat, ám az egyik egycentes bélyeg megmaradt. Nagyjából 20 évvel később fedezték fel, és rövid időre visszajutott Nagy-Britanniába, ám nem sokkal később egy külföldi gyűjteménybe került.

Egy júniusi New York-i árverésen aztán 8,3 millió dollárért cserélt gazdát. A Heathrow repülőtéren egy páncélozott teherautó fogja várni a bélyeget, amelyet a Stanley Gibbons londoni üzletében állítanak ki egy speciális keretben.

A bélyegkereskedő azt tervezi, hogy lehetővé teszi a vásárlók számára az osztott tulajdonlást. „Ez nem csupán a vagyonos gyűjtőknek szól. Olyan árazást dolgozunk ki, amely mindenki számára lehetővé teszi, hogy csatlakozzon a klubhoz” – jegyezte meg Graham Shircore, a Stanley Gibbons vezetője.

A bélyegritkaságot korábban a washingtoni Smithsonian Nemzeti Bélyegmúzeumban láthatta a közönség, miután korábbi tulajdonosa, Stuart Weitzman amerikai cipőtervező kölcsön adta az intézménynek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár