2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
ITT támogathatsz bennünket

Őskori tömeggyilkosság nyomaira bukkantak Horvátországban

2021. március 12. 11:11 MTI

Válogatás nélkül gyilkolták le mintegy hatezer évvel ezelőtt azt a 41 embert, akiknek maradványait egy tömegsír őrzi a mai Horvátország területén - állapította meg egy horvát, osztrák és amerikai szakemberekből álló kutatócsoport, amely genetikai elemzésnek vetette alá a csontokat.

koponyák

A több ezer éves tömeggyilkosságok helyszínén végzett eddigi antropológiai és genetikai elemzések olyan eseteket tártak fel, amelyek hátterében nagy valószínűséggel csata, csoport-hovatartozással kapcsolatos konfliktus, vagy vallási rituálék álltak – olvasható a PhysOrg tudományos-ismeretterjesztő hírportálon.

A mai Horvátország területén lévő Potočaniban talált 6200 éves tömegsírban nyugvó 41 embert azonban válogatás nélkül gyilkolták le.

A PLOS One című folyóiratban publikált tanulmány szerint 38 áldozat csontmaradványaiból sikerült DNS-mintát venniük a kutatóknak.

A genetikai és morfológiai elemzésekből kiderült, hogy a sír 21 férfi és 20 nő maradványait őrzi. Az áldozatok több mint fele 2 és 17 éves kor közötti volt, a felnőttek életkora pedig 18 és 50 év közötti, valamint volt egy felnőtt, akinek nem tudták pontosan megállapítani a korát.

A genetikai vizsgálat szerint noha néhány áldozat családi kapcsolatban állt egymással (például egy fiatalabb férfit két kislányával együtt öltek meg), az áldozatok többsége (70 százalék) nem állt rokoni kapcsolatban egymással és egyértelműen egy nagy pásztornép tagjai voltak.

Többségük ugyan nem állt szoros rokoni kapcsolatban egymással, ám az áldozatok közös leszármazása azt jelzi, hogy a helyi populáció nagy és stabil volt, vagyis nem valószínű, hogy a mészárlás egy új, genetikailag nem rokon csoport érkezésével függött össze.

Noha a jelenleg rendelkezésre álló információk alapján nem lehet biztosan megmondani, hogy mi volt az oka a tömeggyilkosságnak, a szakemberek úgy vélik, hogy a kedvezőtlen éghajlati viszonyok és/vagy a helyi népesség jelentős megnövekedése állhatott a mészárlás hátterében.

A horvátországi Antropológiai Kutatóközpont, a Bécsi Egyetem és a Harvard Egyetem kutatói szerint további genetikai vizsgálatokra lesz szükség más őskori tömeggyilkosságok helyszínén annak meghatározására, hogy mennyire volt gyakori az ilyesfajta erőszak a régmúltban.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár