2023.tavasz: Régi csibészek
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Olaszországba is ellátogat a a Liszt Ferenc Emlékmúzeum Dante-kiállítása

2021. október 28. 13:44 MTI

Liszt Ferenc és művésztársai Dantéhoz fűződő viszonyát vizsgálja a Római Magyar Akadémián csütörtökön nyíló, „Egyre mélyebbre merülök Dante sötét erdejében...” című tablókiállítás, amely november 24-től Albano Laziale városában lesz megtekinthető.

Életre szóló hatás

Liszt Ferencet egész életén keresztül foglalkoztatta Dante költészete, különösen az Isteni színjáték. Nem volt ezzel egyedül, hiszen a 19. századi művészvilág rajongott a középkori költőért – emlékeztet a Római Magyar Akadémia által az MTI-hez eljuttatott közlemény.

A kiállítás olyan kérdésekre keresi a választ, hogy miért érdeklődtek annyira Dante iránt ebben a korszakban, milyen zene szól Dante Poklában Liszt Ferenc szerint, vagy hogy milyen lett volna, ha megvalósul az a zenét és diorámaképeket ötvöző, „multimediális” előadás, amelyet Liszt a Dante-szimfónia bemutatójára tervezett.

A korábban a Zeneakadémia átriumában megrendezett tablókiállítás olasz nyelvű változata november 18-ig a római közönség számára is betekintést nyújt Dante és Liszt közös világába, Liszt Dantéhoz kötődő kompozíciós terveibe, és példákon keresztül vizsgálja a 19. századi magyar és nemzetközi művészvilág Dante-vonatkozású alkotásait.

Képzőművészeti alkotások

Kiemelt szerepet kapnak azok a képzőművészek is – mások mellett Gustave Doré, Bonaventura Genelli, Eugène Delacroix, Ary Scheffer és Jean-Auguste-Dominique Ingres –, akikkel Liszt személyes kapcsolatban állt és akiknek Dante-vonatkozású műveit ismerte.

Néhány 19. századi, századforduló környéki történet érzékelteti a magyarországi Dante-recepció feléledését is, megidézve például az 1896-ban megnyílt városligeti Pokol-körképet vagy Pulszky Ferenc firenzei Dante-estélyét – áll a közleményben.

Két városban is

A Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpont munkatársai (Bodrogai Dóra, Halász Krisztina és Peternák Anna) által készített tárlat csütörtök este Révész Mária miniszteri tanácsadó és Herczog János zenetörténész közreműködésével nyílik meg a Római Magyar Akadémia székháza, a Falconieri-palota első emeleti díszfolyosóján, majd november 24-től Albano Laziale városában lesz megtekinthető.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2023.tavasz: Régi csibészek
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár