2021. nyár: Végzetes asszonyok
ITT támogathatsz bennünket

Halálának 700. évfordulója alkalmából az űrbe is eljut Dante Isteni színjátéka

2021. június 11. 16:50 MTI

A csillagok közé költözik idén ősszel Dante Isteni színjátéka: a költeményt egy titán és arany ötvözetből készült lemezre metszik és juttatják az űrbe a Dante-évforduló alkalmából.

Dante Alighieri
Dante Alighieri Andrea del Castagno freskóján az Uffizi képtárban, 1450 k.

„Tudtuk, hogy az Isteni színjáték számos különleges kiadása fog megjelenni idén Dante halálának 700. évfordulója alkalmából és mi valami teljesen egyedivel akartunk előállni” – mondta Giorgio Amaroli, a bolognai Scripta Maneant művészeti kiadó vezetője.

A projekt részeként két nagyjából 29-szer 43 centiméteres, tangóharmonikaszerűen négybe hajtott, titán és arany ötvözetből készült lemezre – mindkettőre külön-külön – vésik fel az egész költeményt 14 200 sorban, nagyjából 32 ezer szót.

A két művet ősszel küldik fel a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) a kazahsztáni bajkonuri űrrepülőtérről egy Szojuz-misszióval. Az egyiket kiengedik az űrbe, a másikat aláírják az űrhajósok és visszaküldik a Földre 2022-ben.

Az utóbbiról készülő fakszimile bekerül az Isteni színjáték mindössze 700 példányban megjelenő, kivételesen nagy formátumú nyomtatott kiadásába.

„A Szojuz-misszió szakemberei mondták nekünk, hogy a papír nem sokáig maradna meg az űrben és a titán-arany ötvözetet javasolták” – mondta Amaroli, hozzátéve, hogy a prototípust már el is küldték Kazahsztánba ellenőrzésre.

A különleges űrszállítmány több mint 150 ezer eurójába fog kerülni a kiadónak. Az Isteni színjáték évfordulós kiadásának darabonkénti ára pedig nagyjából 6 ezer euró lesz.

A kiadótól nem állnak távol az extravagáns projektek. 2017-ben példátlan részletességű fotóalbumot adott ki a Sixtus-kápolna freskóiról. A három vaskos, 43 x 61 centiméteres kötet a Michelangelo festette mennyezet és a Perugino, Botticelli jegyezte oldalfalak 220 részletét örökítik meg a maguk valós nagyságában.

Szerte Olaszországban sokféle módon – musicalektől gálakoncerteken át nyilvános felolvasásokig és kiállításokig – emlékeznek idén a 700 éve, 1321. szeptember 13-án elhunyt Dante Alighieri költőre, „az olasz nyelv atyjára”.

Dante, aki 1265-ben született Firenzében - amelynek köznyelvét költészetében az irodalmi nyelv szintjére emelte – éveken át dolgozott száműzetésében az Isteni színjátékon.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. nyár: Végzetes asszonyok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár