2020. tél: Legendás anyósok
ITT támogathatsz bennünket

Ókori sörrecepthez tartozik a világ legrégebbi „aláírása”

2020. augusztus 19. 18:58 Múlt-kor

Egy 5000 éves ékírásos agyagtábla, amelyen egy sörféle hozzávalóit és elkészítését rögzítették, továbbá „a világ első autogramját” is tartalmazza, 172 000 fontért (mintegy 67 millió forintért) kelt el egy árverésen.

agyagtábla

A tábla bal felső sarkában található „KU” és SIM” szótagokat jelentő írásjelek a legkorábbi írott nyomát jelentik az egyéni személyneveknek. A szakértők többsége szerint a szóban forgó Kusim az az állami hivatalnok lehetett, aki készítette a feljegyzést.

A körülbelül 7,5 × 7,5 centiméter méretű agyagtábla a mezopotámiai Uruk városállamban, a mai Irak területén készült. Az ókori emléket áruba bocsátó Bloomsbury aukciós ház szerint a néhány hajszálrepedéssel bíró tábla egyébként kiváló állapotban maradt fenn.

A becsült 90 000 fontos érték csaknem kétszereséért kelt el: a vásárló – akiről annyit lehet tudni, hogy egy amerikai gyűjtő – 140 000 fontos ajánlattal nyerte meg a licitálást, az egyéb költségek azonban tovább növelik a fizetendő összeget.

„Az ember csak kevés lehetőséget kap az életben arra, hogy ennyire jelentős tárggyal dolgozhasson, amely igazi mérföldkövet jelöl talán a legfontosabb emberi találmányban – az írásban” – mondta Timothy Bolton, az aukciós ház szakértője.

„Emellett neveink is igen fontosak számunkra, alapvető részét képezik az identitásunknak, és talán a név az első dolog is, amelyet egy gyermek megtanul önmagáról. Emiatt lélegzetelállító a gondolat, hogy amikor e tárgyat a tenyeredben tartod, talán a személynevek legkorábbi írott nyomát szemléled.”

„Örültünk az eredménynek, és nagy örömünkre szolgált az is, hogy részesei lehettünk annak, ahogyan ez a tárgy egyik fontos gyűjteményből a másikba kerül át a korokon átívelő utazása során” – tette hozzá Bolton.

A tábla eddig a Schøyen Kollekció része volt, amely a világ egyik legnagyobb kézirat-magángyjteménye. „Ez a kivételesen finoman kidolgozott, tökéletes adminisztratív tábla nem csupán a legszebb ilyen tábla a Schøyen Kollekcióban, de emellett jó eséllyel pályázik a személynevek legrégebbi írásos nyomának címére is” – írta a Bloomsbury a kincs hivatalos ismertetőjében.

Kusim valóban a legrégebbi ismert, írásban megnevezett személy, bár egyes feltételezések szerint a név egy intézményt is jelölhet. A bal felső sarokban látható két írásjel egy fektetett téglalap alakú keretben foglal helyet, alattuk egy lefelé mutató nyíl látható.

Yuval Noah Harari izraeli történész szerint a tábla egy kereskedelmi tranzakció nyoma, mégpedig összesen 29 086 egységnyi árpa átvételéről szól 37 hónap folyamán.

A táblán található ábrák a korabeli sörfőzés teljes folyamatát mutatják, a learatott árpától kezdve a kéménnyel ellátott vályogépületen át – amely maga a főzde lehet – a sörként megjelölt tárolóedényig. Az egyéb szimbólumok nagy valószínűséggel az előállított mennyiségeket rögzítették.

Kusim neve egyébként 17 másik tábláról is ismert, egyeseken a „szanga”, azaz templomi adminisztrátor titulussal illetik. E további táblák azonban mind közgyűjteményekben találhatók, ami igencsak keresetté tette a most gazdát cserélt példányt.

A sör igencsak népszerű volt az ókori Közel-Keleten, az ember által előállított legrégebbi italok egyike. Mezopotámiában és Egyiptomban egyaránt ismerték, és gyógyszerként is alkalmazták a rendszerint nők által főzött nedűt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. tél: Legendás anyósok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Az úgynevezett „fehér templom” zikkurat (lépcsős toronytemplom) Urukban (kép forrása: Wikimedia Commons)
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár