2020. nyár: A magyar film 30 felejthetetlen pillanata
ITT támogathatsz bennünket

Nem a mostani járvány az első alkalom, hogy tömegesen temetnek el halottakat New York egy apró szigetén

2020. április 15. 20:43 Múlt-kor

Nevek és birtokosok sokasága

A Hart Island nem volt mindig temető, és nem is viselte mindig e nevet. Első tulajdonosa, Thomas Pell orvos 1654-ben szerezte meg szerződéssel a helyi őslakosoktól, hozzáadva azt addig sem szerény méretű birtokához.

A 18. és 19. század folyamán újabb vagyonos birtokosok váltották egymást, főként kereskedők és politikusok. Hívták alakja miatt Spectacle Islandnek („okuláré-sziget”), végül az itt élő szarvasok miatt kapta a Hart Island nevet (az igen régies szó szarvasbikát jelent, azonban ma már nem használatos a köznyelvben az állatokra).

Az évek során többféle funkciót is betöltött a sziget amellett, hogy a város saját temetőjévé vált. A polgárháború (1861-1865) idején a szövetségi kormány bérelte: itt zajlott az Unió színesbőrű katonáinak kiképzése, és déli hadifoglyokat is tartottak itt.

A város tulajdonába kerülése után a temető mellett egy női elmegyógyintézet is működött itt, bár gyógyítás nemigen zajlott: egy 1880-ban készült jelentés szerint „nincsenek gyógyultak, a betegek mindegyike krónikus eset.”

1905-ben egy javítóintézet helyezett el „romlott fiúkat” a szigeten, a második világháború során pedig „fegyelmezőtábort” tartott fenn a hadügyminisztérium a fegyveres erők renitens tagjai számára. A hidegháború során légvédelmi rakétaállásokat telepítettek a Hart Islandre, az 1960-as és 1970-es években pedig egy drogfüggőket kezelő intézménynek adott otthont.

Nem látogatható

Mivel a sziget a város büntetés-végrehajtási szervének felügyelete alatt áll, a belépés az egyszerű polgároknak tilos. Az esetleg gyászolni szándékozó hozzátartozók (akik anyagi okokból nem tudták vállalni rokonuk eltemetését) számára a kikötésre szolgáló stég mellett van egy apró emlékhely, amely havonta egyszer látogatható egy menetrendszerű hajójárattal, ez azonban a jelenlegi járványhelyzetben szünetel.

Az utóbbi évek során civil szervezetek kiharcoltak egy közvetlenebb lehetőséget: havonta kétszer, előzetes regisztrációval felkereshetik szeretteik sírhelyét a hozzátartozók, azonban a fényképezőgépek és telefonok használata ilyenkor is szigorúan tilos: kérésre a személyzet készíthet előhívható fényképeket a látogatásról.

Könnyen lehet, hogy a járvány alábbhagyásával könnyebbé válik a Hart Island látogatása: 2019 decemberében Bill DeBlasio polgármester aláírt egy olyan törvénycsomagot, amely a sziget felügyeletét a városi parkokat fenntartó szervre ruházza át, illetve több kompjárat indításáról is rendelkezik.

A fejleményt széles körben üdvözölték már akkor, azonban a koronavírus-járvány miatt vélhetően sokkal többen is szeretnének majd a szigetre látogatni szeretteik végső vagy ideiglenes nyughelyéhez.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. nyár: A magyar film 30 felejthetetlen pillanata
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
A sziget néhány épülete a tengerről nézve (kép forrása: Flickr)Halottak elhelyezése 1890-ben (kép forrása: Wikimedia Commons)A különös alakú sziget madártávlatból (kép forrása: Wikimedia Commons)
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár