2020. nyár: A magyar film 30 felejthetetlen pillanata
ITT támogathatsz bennünket

Nem a mostani járvány az első alkalom, hogy tömegesen temetnek el halottakat New York egy apró szigetén

2020. április 15. 20:43 Múlt-kor

A sziget és a járványok

Az első személy, akit a Hart Islanden temettek el 1869-ben, egy 24 éves nő, Louisa Van Slyke volt, aki tuberkulózisban hunyt el, és senki sem jelentkezett a holttestéért.

A következő évben, amikor a sárgaláz söpört végig a városon, a betegeket a Hart Islanden helyezték karanténba – valószínűleg amiatt a tévhit miatt, hogy a betegség a kellemetlen szagokkal terjed.

Később karanténkórház nyílt a szigeten, a városvezetés a „fehér halál”, azaz a tuberkulózis legyőzésére irányuló erőfeszítéseinek részeként. A betegség ekkoriban minden hetedik amerikai lakost megfertőzött.

A szigetet legközelebb 1985-ben helyezte a figyelem középpontjába egy másik járvány. A korabeli amerikai vezetés által gyakorlatilag figyelmen kívül hagyott AIDS-járvány keltette bizonytalanság és az ebből gyakran eredő pánik közepette a temetkezési vállalkozások nem voltak hajlandóak az új, ismeretlen vírus által megölt emberek holttesteit átvenni.

Az elhunytakat eltemetni emiatt nem lehetett máshol, csak a szigeten: a járvány első napjaiban 17 ember maradványait helyezték el itt.

Az AIDS-ben meghaltakat a többi sírtól is távol, ráadásul a normától teljesen eltérve egyesével, a megszokott kettő helyett több mint négy méter mélységben hantolták el. Köztük volt – „SC-B1, 1985” jelzéssel – az első AIDS-ben elhunyt New York-i gyermek is.

A 2008-as influenzajárvány során a Hart Island a jelenlegi helyzethez hasonlóan többek ideiglenes nyughelyévé vált a halottak számának hirtelen megnövekedése miatt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. nyár: A magyar film 30 felejthetetlen pillanata
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
A sziget néhány épülete a tengerről nézve (kép forrása: Flickr)Halottak elhelyezése 1890-ben (kép forrása: Wikimedia Commons)A különös alakú sziget madártávlatból (kép forrása: Wikimedia Commons)
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár