2020. nyár: A magyar film 30 felejthetetlen pillanata

NDK-kori pénzérmét találtak a drezdai állatkert elpusztult krokodiljában

2015. július 13. 18:36 MTI

Az NDK-s időkből származó húszpfenniges pénzérmét találtak Max, a drezdai állatkert nemrég kimúlt bordás krokodiljának gyomrában. A pénzérmére a csaknem hatvanéves állat patológiai vizsgálata során bukkantak - közölte hétfőn az állatkert.

Max, a drezdai állatkert nemrég kimúlt bordás krokodilja

Az állatkert látogatói gyakran hajítottak pénzérméket az állat medencéjébe, de az erősen megkopott húszpfenniges volt az egyetlen, amely Max vizsgálatakor előkerült. A krokodil légcsőhurut és súlyos ízületi gyulladás következtében múlt ki. Az orvosok egy június elején végzett vizsgálat során veseproblémára utaló jeleket is találtak Maxnál. A 400 kilogrammos impozáns, csaknem ötméteres krokodil 1958-ban, hatvan centiméteres hüllőként érkezett a drezdai állatkertbe, ahol hamar a közönség kedvencévé vált.

Az Ázsiában, Ausztráliában és a csendes-óceáni területeken honos bordás krokodil (Crocodylus porosus) akár 70 évig is élhet. Max azonban az utóbbi időben letargikussá és gyengévé vált, nem akart enni és mozgásában is zavarok léptek fel. Az antibiotikumos és fájdalomcsillapítós kezelés sem javított állapotán. Az állat csontvázát a drezdai Senckenberg Természettudományi Gyűjtemény használja fel tudományos célokra, az állatkertben pedig Max emlékére információs táblát állítanak fel.

2020. nyár: A magyar film 30 felejthetetlen pillanata
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 370 ft 5 085 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!