Mit ettek a különféle korok katonái?
2018. november 23. 15:46 Múlt-kor
Korábban
Napóleon serege
A francia császár seregei valószínűleg igen ritkán mondhatták el, hogy jól laktak. A legjobb esetben is 24 uncia (kb. 680 gramm) kenyér, fél font (kb. 0,2 kilogramm) hús, 1 uncia (kb. 28 gramm) rizs vagy kétszer ennyi szárított bab, borsó vagy lencse, 1 quart víz, 1 gill (kb. 1,2 deciliter) konyak, és egy fél gill ecet volt a katonák fejadagja. Amikor nem volt kenyér, kemény zsemlegombócokat készítettek lisztből, vízből és sóból. Ezeket tűzben sütötték, vagy a főzeléket dúsították velük.
Az a tény mentette meg a francia katonákat, hogy az európai mezőgazdaság egyre jobban átállt eddigre az olyan élelmiszernövényekre, mint a kukorica és a burgonya, amelyek gyakorlatilag egyenesen a termőföldről azonnal fogyaszthatók. A napóleoni háborúk gasztronómiájához tartozik még továbbá az a legenda, hogy a híres francia bagett is itt keletkezett – formáját eszerint annak köszönheti, hogy el kellett férnie a katonák nadrágszárában.
Támogasd a szerkesztőségét!
történelmi magazin
legújabb számát?
kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
Az első 500 előfizetőnek.
- Új kampánnyal hívja fel a figyelmet a Szintlépés Alapítvány az adó 1%-ának fontosságára 17:40
- 7+1 híres merénylet a történelemből 17:20
- Bányatörvényeket is fordított a Nap és a Föld távolságát elsőként meghatározó Hell Miksa 17:05
- Szökött rabszolgáknak és bűnözőknek is menedéket nyújtottak a római katakombák 14:20
- Színészportrék és workshopok színesítik az nemzetiségi színházak idei fesztiválját 13:20
- Visszakerült Kolozsborsára a budapesti raktárépületből előkerült görögkatolikus harang 11:20
- Görkorcsolyás lányok tették sikeressé a világ leghíresebb gyorsétteremláncát 09:50
- Közös sírba temették az egykor egymástól elválasztott skolasztikust és tanítványát, Héloïse-t 09:05