Mit ettek a különféle korok katonái?
2018. november 23. 15:46 Múlt-kor
Korábban
Napóleon serege
A francia császár seregei valószínűleg igen ritkán mondhatták el, hogy jól laktak. A legjobb esetben is 24 uncia (kb. 680 gramm) kenyér, fél font (kb. 0,2 kilogramm) hús, 1 uncia (kb. 28 gramm) rizs vagy kétszer ennyi szárított bab, borsó vagy lencse, 1 quart víz, 1 gill (kb. 1,2 deciliter) konyak, és egy fél gill ecet volt a katonák fejadagja. Amikor nem volt kenyér, kemény zsemlegombócokat készítettek lisztből, vízből és sóból. Ezeket tűzben sütötték, vagy a főzeléket dúsították velük.
Az a tény mentette meg a francia katonákat, hogy az európai mezőgazdaság egyre jobban átállt eddigre az olyan élelmiszernövényekre, mint a kukorica és a burgonya, amelyek gyakorlatilag egyenesen a termőföldről azonnal fogyaszthatók. A napóleoni háborúk gasztronómiájához tartozik még továbbá az a legenda, hogy a híres francia bagett is itt keletkezett – formáját eszerint annak köszönheti, hogy el kellett férnie a katonák nadrágszárában.
Támogasd a szerkesztőségét!
történelmi magazin
legújabb számát?
kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
Az első 500 előfizetőnek.
- A Képes Krónika díszmásolatát kapta ajándékba Ferenc pápa 15:20
- Más programok mellett egy óriási sárkány legyőzésével köszöntik a tavaszt Óbudán 15:05
- Századokon átívelő grafikai kiállítás nyílt a Szépművészeti Múzeumban 13:20
- Egy valódi hajótörött ihlette a börtönt is megjárt Defoe Robinsonját 11:20
- A nemesek pártfogása járult hozzá a szabadkőművesség elterjedéséhez 09:05
- Kizárták a pártból az amerikaiakkal barátkozó szovjet katonákat tegnap
- A törökök mellett a szomszédos hatalmakkal is szembe kellett szállnia Hunyadi Mátyásnak tegnap
- A vasbeton alkalmazásának első meghonosítójára emlékeztek tegnap