2020. különszám: Egészségünk története
ITT támogathatsz bennünket

Meghalt a lascaux-i barlang utolsó élő felfedezője

2020. február 5. 13:57 MTI

Kilencvenhárom éves korában vasárnap Párizsban elhunyt Simon Coënças, a lascaux-i barlangot felfedező négy kamasz közül az utolsó. Simon Coënças, Marcel Radivat, Jacques Marsal és Georges Agniel 1940. szeptember 12-én fedezte fel a délnyugat-franciaországi Dordogne-ban fekvő Montignac falu fölötti domboldalon az "őstörténet Sixtus-kápolnájának" tartott lascaux-i barlangot.

Coencas
Kép forrása: AFP / Joel Saget

A második világháború idején, amikor a nácik már Párizst uralták, a 13 és 18 év közötti fiúk az után fedezték fel a barlangot, hogy Marcel Radivat kutyája napokkal korábban egy rejtélyes üregre bukkant a hegyekben.

A fiúk egyike késsel vájta nagyobbra a lyukat, hogy be tudjanak hatolni, és egy parafinlámpa fényénél folytatták kutatásukat.

"Barátaimmal leereszkedtünk, hogy feltárjuk az üreget, lépésről lépésről haladtunk befelé a barlangba, és egyszer csak a bikák termében voltunk" - emlékezett vissza korábban Coënças, utalva a falon látható állatfestményekre, amelyek lovakat, bikákat, őzeket ábrázolnak.

Mint elmondta, abban reménykedtek, hogy a közeli öreg kastély föld alatti termeibe jutnak, ott pedig kincset találnak. "Találtunk is egyet, de nem olyat, mint amilyenre számítottunk" - mondta a már idős férfi 2016-ban az AFP-nek.

Az ősi barlangrendszer a tudósok szerint mintegy 18 ezer éves lehet, és 1979 óta az UNESCO világörökségi listáján szerepel.

Simon Coënças volt a díszvendég 2016-ban a barlang egy újabb, Lascaux 4 nevű másolatának avatóünnepségén, amelyet Francois Hollande akkori államfő jelenlétében tartottak.

A Lascaux 4 azzal a céllal készült, hogy ízelítőt adjon abból az érzésből, amelyet a négy tinédzser fiú érzett, amikor rábukkant a barlangra.

1963 óta távol tartják a turistákat az eredeti barlangtól, mivel az általuk kilélegzett szén-dioxid károsítja a falfestményeket, felborítja a barlang speciális, törékeny mikroklímáját.

1983-ban nyílt meg a barlang első másolata, a Lascaux 2, amely a barlangi falfestményeket mutatja be. A Lascaux 3 egy vándorkiállítás a barlangrendszerről, a 4. másolat a teljes Lascaux-barlangot rekonstruálta.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. ősz: Hiúságunk története
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
A lascaux-i barlangrajzok (kép forrása: history.com)
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár