Hitler elfeledett szövetségesei

Magyarok is részt vettek a lascoux-i barlang újabb másolatának létrehozásában

2016. december 19. 14:03 MTI

Az ősi barlangrendszer a tudósok szerint mintegy 18 ezer éves lehet, és 1979 óta az UNESCO világörökségi listáján szerepel. A barlangot 1940-ben fedezték fel, 1963 óta viszont a turisták nem látogathatják, mivel az általuk kilélegzett szén-dioxid károsítja a falfestményeket, felborítja a barlang speciális, törékeny mikroklímáját. Magyar szakemberek is részt vettek a híres franciaországi lascoux-i barlang újabb másolatának létrehozásában, a létesítményt a múlt héten avatta fel Francois Holland francia államfő.

Lascoux-i barlang újabb másolata
A galériáért kattintson a képre

1983-ban nyílt meg a barlang korábbi másolata, a Lascaux 2, amely a barlangi falfestményeket idézte meg. A Lascaux 3 egy vándorkiállítás a barlandrendszerről. Az új másolat a teljes Lascaux-barlangot rekonstruálta, 30 munkás négy éven át dolgozott rajta. Az elkészült munka 66 millió euróba került.

Az új másolat létrehozásában a Salisbury Régészeti Kft. és a Salisbury France SARL szakemberei francia és német szakértőkkel dolgoztak együtt. A vállalkozás munkatársainak köszönhetően többek között tizenkét féle ásványi pigmentet, ásványtömböket láthatnak az érdeklődők, de különböző tárgyak - köztük zsírmécses, ásványtörő mozsáralap - és pattintott kőeszközük másolatát is elkészítették az eredeti lelőhelyen gyűjtött alapanyagokból, valamint rekonstruáltak az őskori alkotók több, feltehetően használt eszközét is, köztük rénszarvasszőr ecsetet, pigmentfúvókákat és bőr sablont is - közölte a cég kommunikációjával foglalkozó ügynökség hétfőn.

A tájékoztató idézi Hoffmann Józsefet, a Salisbury Kft. ügyvezetőjét, aki elmondta: "különösen izgalmas volt az őskori alkotók egykori eszközein dolgozni, igazi időutazás, melynek köszönhetően közelebbi képet kapunk a múltról".

Címkék
Galériák
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!