7 végzetes pillanat

Lefotózták a jordániai sziklaköröket

2014. november 5. 11:15

Több légifotót is készítettek a Jordán Királyságban található rejtélyes sziklakörökről, amelyek évtizedek óta tartják izgalomban a régészeket. Egy új kutatás fellebbentheti róluk a múlt fátylát.

Jordániai sziklakör

A Jordániában dolgozó régészek nagy felbontású képet készítettek a tizenegy "Nagy körről". "Hogy miért hasonlítanak egymásra, az még kérdéses, azonban túl közel vannak egymáshoz, hogy puszta véletlennek nevezzük" - mondta David Kennedy, a Nyugat-ausztráliai Egyetem kutatója.

Az egy méternél alacsonyabb falaknak eredetileg nem volt bejáratuk, készítőik egyszerűen átugrották őket. A rendeltetési céljuk még ismeretlen, sőt a kutatók még azt sem tudják biztosan, hogy mikor készülhettek. A mellettük talált eszközök kétezer évesek voltak, ám maga a fal akár őskori is lehet, vélik a szakemberek.

Habár a kőköröket már 1920-ban kiszúrták egy repülőről, a kutatók mindezidáig kevés figyelmet szenteltek a rejtélyes építményeknek, és sok kutató mind a mai napig nem hallott felőlük, ami a "Nagy köröket" kutató régészek reményei szerint a felvételek miatt gyorsan megváltozik.

A most lefotózott - egy kivételével - 400 méter átmérőjű 11 kőkör mellett a kutatók több hasonló szerkezetű köröket is felfedeztek a közelben, azonban ezek nem voltak befejezve. Egy régi műholdképen is feltűnt egy szíriai, valamint egy jordániai építmény, azonban ezek már több évtizede elpusztultak. Kennedy hozzátette: bár igen sok sziklakörről tudunk a Közel-Keletről, a szóban forgó építmények méretüknél fogva jócskán kiemelkednek a többi közül.

Földközelben a jordániai sziklakör

Habár a sziklakörök hatalmasak, nem volt nehéz vagy bonyolult megépíteni őket. Főként a közelben is fellelhető sziklákból készültek, s egy tucatnyi ember akár egy hét leforgása alatt felhúzhatott egyet. Nagy mérnöki tudásra sem volt szükség a körök pontosságát illetően, ugyanis primitív eszközökkel: egy földbe ásott póznával, valamint egy kötél segítségével meg lehetett tervezni a majdani fal helyét.

Egy felvetés szerint a körök karámok lehettek, azonban ehhez túl alacsonyak és túl precízek lettek volna. Néhány kutató szerint az egyik kőkörnél talált cölöpök temetkezési kellékek lehettek, azonban rendeltetési céljai még ismeretlenek. "Habár a felvételek igen hasznosak, sajnos nem pótolhatják a terepmunkát, így a rejtély megoldása érdekében ásnunk is kell" - mondta Kennedy.

2018. tél: 7 végzetes pillanat
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!