2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kínától a Jeges-tengerig – az Osztrák-Magyar Monarchia öt különös vállalkozása

2017. március 2. 08:12

Hegyi tarack a sivatagban – osztrák-magyar csapatok Palesztinában az első világháború éveiben

 Az első világháború idején az Osztrák-Magyar Monarchia katonái leginkább a Balkánon, keleten az orosz-fronton, majd Olaszország hadbalépését követően az Isonzó mentén vettek részt a Központi Hatalmak hadműveleteiben. A császári-királyi csapatok azonban kisebb létszámban feltűntek a világháború többi frontján is, így harcoltak a nyugati lövészárkokban, sőt egy hadosztály egészen Gázáig is eljutott.

A Török Birodalom hadbalépését követően Németország és az Osztrák-Magyar Monarchia lehetőségeihez mérten igyekezett támogatni meglehetősen elmaradott szövetségesét. Ennek jegyében már 1915-ben érkeztek osztrák-magyar segédcsapatok Törökországba, akik a szövestégesek Gallipolinál megkísérelt partraszállásának sikeres visszaverésében segédkeztek, majd török kérésre egy 22 tisztből és 813 katonából álló hegyi tarack tüzérhadosztályt küldött Palesztinába az osztrák-magyar hadvezetés. A katonák 1916 áprilisában érkeztek meg Palesztinába, ahol a török és német csapatokat támogatták. Augusztusban sikeresen fedezték a török gyalogság visszavonulását egy brit támadás után, majd október végén Betlehembe települtek. Itt érte őket Ferenc József halálának híre, majd itt ünnepelték a karácsonyt is.

A többnyire magyar nemzetiségű tüzérek eredményesnek bizonyultak a sivatagi hadszíntéren. 1917. márciusban az egyesített török-német-osztrák-magyar seregek sikerrel verték vissza az angolok Gáza térségében indított támadását, majd áprilisban egy újabb támadást is meghiúsítottak. Utóbbi alkalommal a magyar tüzérek három brit tankot is kilőttek. Októberben aztán a szövetségesek végül sikeresen áttörték a frontot, akkor a Monarchia tüzérei a török csapatok visszavonulását fedezték.

A hadosztály egészen a háború végéig a Közel-Keleten maradt, ahol leginkább a Jordán folyó mentén vetették be őket. A fegyverszünetet követően az itt harcoló osztrák-magyar katonákat Konstantinápolyban gyűjtötték össze, majd hajóval Triesztbe szállították őket. Végül 1919 januárjában térhettek vissza otthonaikba.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
A nyolc nemzet szövetségének katonái (Sorrendben: brit, amerikai, ausztrál, indiai, német, francia, osztrák-magyar, olasz és japán)1873 karácsonya (Weyprecht kapitány rajza)Payer főhadnagy térképe a felfedezett szigetekrőlA tiencsini Ferenc József utcaAz expedíció útjának térképeA tiencsini koncessziós zónák, középen türkizzel az osztrák-magyar telepAz osztrák-magyar misszió által kiképzett perzsa hadosztály díszszemléjeA teheráni osztrák katonai akadémia kadétjai 1900 körülKorabeli karikatúra a balkáni helyzetrőlSzarajevó elfoglalásaBosnyák parasztok 1890 körülOsztrák-magyar üteg által kilőtt brit tankAz osztrák-magyar hadtest tisztjei és lelkészeTarackosüteg PalesztinábanPayer főhadnagy festménye az expedíció tagjairól

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár