2023.tavasz: Régi csibészek
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kalapács alá kerül a George Washingtonról készült híres festmény

2022. április 26. 13:35 MTI

Elárverezik a Washington átkel a Delaware folyón című híres festményt, amely évtizedekig díszítette a Fehér Házat; a Christie's aukciósház 20 millió dollár körüli leütési árat vár érte. A német származású amerikai festő, Emanuel Gottlieb Leutze 1851-ben festett, történelmi témájú olajképe az 1970-es évektől 2014-ig lógott az amerikai elnöki hivatal falán.

Washington átkel a Delaware folyón
Washington átkel a Delaware folyón

Leutze három változatban festette meg, amint George Washington, az Egyesült Államok leendő első elnöke 1776 karácsony este az amerikai forradalom egyik sorsdöntő eseményeként csapatai élén átkel a Delaware folyón, hogy rajtaüssön a túlsó parton megbúvó gyalogságon.

A három változatból az első elpusztult egy második világháborús németországi légitámadásban. A második egy monumentális, 3,78-szor 8,48 méteres kép, amely a New York-i Metropolitan Művészeti Múzeum amerikai szárnyának központi eleme.

A május 12-i árverésen a harmadik, 0,9 x 1,8 méteres változatot bocsátják áruba, amely évtizedekig a Fehér Ház falát díszítette, többnyire az elnöki szárny fogadótermében.

„Leutze, a német születésű amerikai bevándorló a rabszolgaság intézményének elszánt ellenfele volt, és ezen a híres festményén szándékosan szerepeltet különféle alakokat, akik az amerikai nemzetet létrehozó olvasztótégelyt alkotják” – mondta Paige Kestenman, az aukciósház szakértője.

A katonák között látható például egy afroamerikai, egy másik jellegzetes skót fejfedőt visel, mások őslakos mivoltuk jeleként mokaszint vagy szarvasbőr öltözéket hordanak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2023.tavasz: Régi csibészek
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár